Hrvatski radio

Radio Zadar

Sudionici: "Ova operacija mora u nove kurikulume !"

21.01.2019.

10:37

Autor: FB-VŠ-SJM

foto: Tibor Pichler

foto: Tibor Pichler

Foto: - / -

"O tome koliko je akcija bila zahtjevna mogu samo reći da sam u tih 10 dana smršavio 12 kilograma. 26 godina nakon toga je jako bitno da kad pričamo o novom kurikulumu i voljeli bi da se taj dio priče stavi u taj dio povijesti " - kazao nam je danas u Zadru pripadnik nekadašnjih Omega.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras, pripadnik PU bjelovarsko-bilogorske postrojbe Omege u vrijeme odvijanja akcije bio je pomoćnik zapovjednika specijalne policije . Danas o akciji Maslenica kaže: Meni se uvijek čini da je to bilo jučer kad smo oslobađali Domovinu , a danas se osjećam slobodno i dostojanstveno i ponosno i drago nam je da se na bilo koji način oda pijetet poginuima, i civinim i vojnim žrtvama. O tome koliko je akcija bila zahtjevna mogu samo reći da sam u tih 10 dana smršavio 12 kilograma. 26 godina nakon toga je jako bitno da kad pričamo o novom kurikulumu i voljeli bi da se taj dio priče stavi u taj dio povijesti , kao i sve oslobodilačke akcije.

 I Krešimir Maretić, pripadnik 2. gardijske brigade koji je sudjelovao u akciji 1993. na području Novigrada danas je došao u Zadar. Kaže da je Maslenica bila "Majka svih bitaka"To je jedna od vojno-redarstvenih operacija gdje je hrvatska vojska pokazala svoju snagu i gdje su sve gardijske brigade uz domaće postrojbe sudjelovale i pokazale svoju snagu . Druga gardijska je sudjelovala na području Novigrada, mogao bih reći da je to bila jedna od najzahtjevnijih operacija u koje je provodila 2. gardijska. Ja sam danas ponosan vojnik - kaže Maretić.

Tijekom i nakon operacije Maslenica, do kraja ožujka 1993. , poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Njima u spomen brojna izaslanstva i visoki uzvanici danas su u Zadru odali počast. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.