Hrvatski radio

Radio Zadar

Sudionici projekta Erasmus+ J.O.Y. posjetili Zadarsku županiju

14.05.2019.

17:49

Autor: HRT Radio Zadar / Zadarska županija

foto: Zadarska županija

foto: Zadarska županija

Foto: - / -

Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport i Katarina Miletić, pročelnica Ureda župana primili su u utorak, 13. svibnja 2019. godine sudionike projekta Erasmus+ Journeys Outline Youth (J.O.Y.).

Riječ je o školskom projektu koji je financiran bespovratnim sredstvima EU i čiji je nositelj Scoala Gimnaziala Silvania iz Rumunjskog grada Simleu Silvaniei. Partneri u projektu su Istituto d'Istruzione Superiore Leonardo da Vinci iz Italije, grada Piazza Armerina, Päinurme küla Koigi Vald iz Estonije i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola iz Zadra.

Pročelnik Šimunić nazočnima je zaželio dobrodošlicu i upoznao ih sa sustavom školstva u našoj županiji istaknuvši kako imamo jednak broj učenika u srednjim i osnovnim školama, 6 i po tisuća. Upoznao ih je kako uspjeh učenika mjerimo kako kroz njihovo obrazovanje, natjecanja i slično tako i kroz istraživanja jesu li ti učenici na tržištu rada ili su nezaposleni, ili su pak nastavili školovanje. Uspješnost škola mjeri se i po provođenju projekata po školama, te je pri tom pohvalio Hotelijersko- turističku i ugostiteljsku školu koja provodi ovaj projekt. Također ih je upoznao sa osnovnim povijesnim i zemljopisnim značajkama Grada Zadra i Zadarske županije.

U ime škole domaćina pozdravila je ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Zadra Diana Radić Škara koja je istaknula kako Zadarska županija pruža veliku pomoć u radu ovoj školi navodeći kako je na taj način renovirana kuhinja u školi i uređena slastičarnica, te da je sada u tijeku uređenje školskog igrališta i okoliša škole.

Koordinatorica projekta u Zadru Danijela Riger-Knez navela je kako je jedan od ciljeva projekta sprječavanje ranog napuštanja škole. Kako bi ostvarili taj cilj utvrđene su određene aktivnosti poput stvaranja materijala za učenike i primjene novih web alata, a sve u svrhu poticaja učeničke motivacije. Sudjelovanjem u projektu učenici također poboljšavaju jezične i socijalne vještine, razvijaju digitalnu i medijsku pismenost, vještine kritičkog mišljenja, kao i dijeljenje nastavnih sadržaja, dodala je koordinatorica Knez.

Koordioatorica projekta Camelia-Florica Pop istaknula je da se u ovaj projekt uključuju učenici različitih europskih regija kako bi pridonijeli shvaćanju različitosti u Europi, a na školskoj razini poboljšali komunikaciju između profesora i učenika.

Ovo je četvrti susret partnera u projektu, a do sada su učenici i profesori iz Zadra posjetili Rumunjsku, Estoniju i Italiju. Projekt je započeo 2017. godine, a traje do 31. kolovoza 2019.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.