Hrvatski radio

Radio Zadar

Suhovare: Ženu ugrizla zmija

15.04.2015.

14:05

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žena koju je danas u Suhovarama ugrizla otrovnica, protuotrov je primila u roku od pola sata pa posljedica za zdravlje neće biti. Zaliha seruma protiv otrova poskoka ima dovoljno, ali za slučaj ugriza crne udovice, nema niti jedne bočice protuotrova!

S obzirom da proljetne šetnje u prirodi, branje šparoga i drugih proljetnica može završiti neželjenim susretom sa zmijom otrovnicom, zanimalo nas je ima li u zadarskoj Općoj bolnici dovoljno seruma, za slučaj ugriza.

Što se tiče seruma protiv otrova poskoka - zaliha ima dovoljno, ali za slučaj ugriza crne udovice, nema niti jedne bočice protuotrova.

Crna udovica javlja se u lipnju, ali zbog povoljnih klimatskih prilika mogu se razmiliti i ranije.

        Ovih dana smo provjeravali, preko Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, rečeno nam je da je nabava u tijeku, kad će stići ne znamo, doduše još uvijek nije vrijeme za pojavu tog pauka, ali ukoliko klimatski uvjeti za tog pauka budu povoljni možda se pojavi i prije lipnja – kazao nam je dr. Boris Đelalija.

        Protiv otrova poskoka - protuotrova ima u dovoljnim zalihama - i to onog koji je proizveo naš Imunološki zavod.

Dr. Boris Đelalija, rukovoditelj odjela za infektologiju, kaže kako je taj naš serum iznimno kvalitetan.

        To jesu zalihe, ali rok valjanosti je dobar. Prošle godine nije bio zabilježen niti jedan ugriz zmije otrovnice na našem području. Inače, godišnji je prosjek 3 - 5 ugriza.

Na kraju ćemo parafrazirati onu narodnu da čizma glavu čuva, a crne se udovice vole zavlačiti u obuću. Poljoprivrednici obvezno neka nose rukavice tijekom radova u polju, a prije nego berete samoniklo bilje, makiju razgrnite štapom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.