Hrvatski radio

Radio Zadar

Sumrak kvarnerskog brodarstva

24.09.2013.

06:01

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Morskom utorku zadarske Gradske knjižnice večeras - o knjizi "Sumrak kvarnerskog brodarstva". Autor kapetan Igor Stipanović prikazuje sudbinu 169 brodova koji su nekad činili kvarnersku flotu. Tribina počinje u 19 sati.

Knjiga sadrži slike 169. brodova (od Tare do Kostrene), njihove karakteristike, generalni plan gdje su bili dostupni, zatim gdje su bili izgrađeni, kada su bili kupljeni ili dodijeljeni i gdje su završili svoj plovidbeni život. Tih 169. brodova prikazano je na 700 slika na 290 stranica, dok ostalih 120 stranica sadrži opis stvaranja, život, i odumiranje putem raznih priloga, novinskih isječaka, priloga sabranih iz Vjesnika i Revije Jugolinija, Pomorstva, Jadranske straže, Pomorca, Povijesnog državnog arhiva u Rijeci i vlastite arhive. Priložene su razne tablice i statistički podaci, nekoliko prvih i zadnjih lista kretanja brodova, rukovodilaca  na brodovima, statistika rasta svjetske flote, itd. itd. Zatim su priložene kratke biografije svih generalnih direktora, desetak zapovjednika, nekoliko upravitelja stroja i nekoliko drugih istaknutih ličnosti i nosioca spomenica Domovinskog rata u pomorstvu. Na kraju je priložena i osmrtnica Croatia Line-a – Državna revizija Croatia Line-a koja je bila završena godine 2003., dakle tri godine nakon pljenidbe i prodaje posljednjeg broda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.