Hrvatski radio

Radio Zadar

Sunčana strana Prisavlja: Bërbili - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa

21.11.2021.

16:48

Autor: HRT

Dina e Mel, Foto: Aleksandar Bonacic/promo

Dina e Mel, Foto: Aleksandar Bonacic/promo

Foto: - / -

Na Sunčanoj strani Prisavlja duo Dina e Mel predstavio je projekt Bërbili (Slavuj). HTV emisiju prikazuje večeras u 20:40 na Trećem.

Riječ je o zaboravljenim pjesmama zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera. Njihovu glazbenu baštinu Dina e Mel (duo koji čine vrhunske zadarske glazbenice, pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković) oživljavaju na albumu objavljenom prošle godine uz izuzetne gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz), koji i sviraju na ovom koncertu.

Izdanje je dobilo više sjajnih stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalnu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica emisije Snježana Nožinić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.