Hrvatski radio

Radio Zadar

Sunce spržilo vinograde u Nadinskom blatu

13.08.2015.

12:07

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Visoke temperature štete i vinogradima u zadarskom zaleđu. U Nadinskom blatu već se vide prvi znakovi sušenja lišća, što bi moglo, ako uskoro ne padne kiša, znatno smanjiti urod.

Listovima mladih vinograda više nema spasa. Izgorjeli su pod ekstremno jakim suncem proteklih desetak dana. 

Temperatura zraka je bila po nekakvim izmjerama između 35-40 stupnjeva, a tempereatura na listu u to vrime sigurno, pogotovo u unutrašnjosti vinograda je bila iznad 60 stupnjeva celzijevih. kaže Tomislav Glavić, vinogradar iz Nadina. 

Uz takvu temperaturu izgorjele bi i mnogo otpornije biljke. Sušenje lišća, dakako, ima i posljedice, one koje vinogradari i vinari najmanje žele. 

Da je 7. misec bila jedna kiša, laički rečeno, onda bi jednostavno ova bobica na ovom grožđu bila ugrubo rečeno 40 posto bila buunija, veća, znači samim time bilo bi više soka ističe Veselko Glavić - vinogradar iz Nadina.

Prošle godine u ovo vrijeme vinogradari su bili očajni zbog obilnih kiša, zbog čega se 2014. drži jednom od najlošijih berbi u posljednjih tridesetak godina. Tada su i digli kuku i motiku na Hrvatske vode zbog odvodnih kanala. 

Ove godine druga priča jer ta državna tvrtka upravo gradi sustav odvodnje.

Znači, sjeverna strana Nadinskog blata i istočna se gradi odvodni kanal izvan samog kompleksa vinograda uz nasip i taj kanal njegova uloga će biti prikupljanje svih voda što dolaze - kaže Tomislav Glavić.

Već iduće godine rodno Nadinsko blato trebalo bi imati deset kilometara odvodnih kanala. Tada ni kiša ni suša ne bi trebale predstavljati problem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.