Hrvatski radio

Radio Zadar

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske i u Zadarsku županiju

19.12.2016.

19:48

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dobili su OPG Odžaković - srebrnu povelju za Turistička seljačka gospodarstva, PZ Maslina i vino, za kultivirani krški krajolik, OPG Krsto Matulić, srebrnu povelju za Hrvatski otočni proizvod i Škraping za Ruralno turističke manifestacije.

KATEGORIJA I – TURISTIČKA SELJAČKA GOSPODARSTVA

SREBRNA POVELJA

OPG ODŽAKOVIĆ, NADIN / Nadin, Zadarska županija

U Nadinu, samo nekoliko minuta od Benkovca, nalazi se pravo malo ruralno bogatstvo. Tu su etno zbirka i muzej, tradicionalna peka, smještaj i, naravno, domaći proizvodi. Gdje god pitaš u selu čuje se ona poznata rečenica „Znate, barba Šime je u svoje gospodarstvo uložio puno vremena i truda“.

KATEGORIJA III –PODUZETNICI U RURALNOM TURIZMU

Posebno priznanje za kultivirani krški krajolik
PZ „MASLINA I VINO” / Polača, Zadarska županija

Ova poljoprivredna zadruga razvila je cijelo naselje Polača te se pronašao i izvor pitke vode, a ujedno je i simbol ekološke proizvodnje koju dodatno potvrđuje i velika zastava Europske unije na samom ulazu. Pogledom na grozd i smokve može se vidjeti kako je ono čisto, prirodno, domaće… 

KATEGORIJA IV – HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

SREBRNA POVELJA

OPG KRSTO MATULIĆ  / Pašman, Zadarska županija

Kada dođete na otok Pašman, u istoimenom naselju potražite kamenu kućicu sa plavim prozorima i ulazom, uz samo more, nasuprot pašmanske gajete „Mala Matulića“. Unatoč maloj brodici, unutra vas očekuju domaćini velikog srca Ana i Krsto koji će vam pokazati svoje autentične gastronomske i kozmetičke proizvode, među njima i nadasve poznati Pašmanero…

KATEGORIJA VI – RURALNO TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Posebno priznanje za sportsko – rekreacijske aktivnosti u ruralnom turizmu
MEĐUNARODNA SPORTSKO – TURISTIČKA MANIFESTACIJA ŠKRAPING, JKU PRVENJ / Tkon, Zadarska županija

U Tkonu na otoku Pašmanu svake godine održava se jedinstvena sportska manifestacija pod imenom škraping. Škraping je međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.