Hrvatski radio

Radio Zadar

Superiorna vjetroelektrana iz Zadra

03.11.2016.

09:18

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Superiorna inovacija iz Zadra: vjetroturbina koja može koristiti snagu orkanske bure. Postojeće vjetroelektrane, zbog sigurnosti, zaustavljaju se pri brzini vjetra od 90 kilometara na sat. Model zadarskog profesora fizike, mogao bi u potpunosti promijeniti način korištenja energije vjetra.

Kad zapuše na Velebitu, ja to stalno u đule preračunavam, koliko energije prolazi a da ništa ne uzimamo, koji su to potencijali, koja snaga. - kaže Ranko Artuković, fizičar i inovator.

Zamislite ironije, kad je najviše energije, mi je ne možemo koristiti. mene je najviše zaintrigiralo kako uzeti energiju vjetra onda kad je najviše ima. To je najveći nedostatak postojećih rješenja.

Zaista ironično, kada brzina vjetra premaši 90 km/h, vjetroelektrane se moraju zaustaviti. Zbog sigurnosnih razloga lopatice se zablokiraju i najveća snaga vjetra ne može se iskoristiti. Na džule iz orkanske bure možemo zaboraviti.

Čim je brzina vjetra veća od 90km/h one moraju imati složene sustave blokade, da ne bi došlo do nepoželjnih vibracija, rezonanci a onda i rušenja. - objašnjava Ranko Artuković.

Za razliku od drugih rješenja, njegova vjetroturbina radi na principu 'što više vjetra, to više struje'!

Zbog toga što ona nikad ne premašuje brzinu vjetra, ona ne treba nikakve uređaje za kočenje i samim time je daleko jeftinija.

U procesu patentne zaštite i izrade prototipa više od ovoga ne možemo otkriti:

Koliko će krakova imati vaša? Nema krakova, nema elisa, ni zupčanika, niti remena, ona je vrlo jednostavna. Jednu malu mogao bi napraviti dobar bravar.

Zbog svoje jednostavnosti horizontalna vjetroturbina s rotirajućom gondolom, ne zahtijeva održavanje. Cijena proizvedenog megavata iz njegove vjetroturbine pet je puta jeftinija od dosadašnje. Ne sumnja u to da će važni ulagači investirati u njegov model jer on zajamčeno donosi velike uštede i mnogo više ekološki proizvedene struje. A, što je najbolje, iskoristit će svu snagu orkanske bure.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.