Hrvatski radio

Radio Zadar

Supernova: Otvorenje u studenom zbog trafostanice

26.09.2017.

13:18

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Intenzivno se radi na tome da se Supernova ponovno otvori za posjetitelje, a oko 600 zaposlenika vrati na posao. Najveća je šteta na elektropostrojenju zbog čega se otvorenje planira u studenom - kazala je Iva Surić, voditeljica TC Supernova.

Nezapamćeno nevrijeme i potop koji su Zadar i zadarsko područje pogodili 11. ovoga mjeseca ostavili su iza sebe, prema prvim procjenama, više od milijardu kuna štete. Među objektima koji su pretrpjeli najveće štete je i najveći zadarski trgovački centar Supernova. 

Intenzivno se radi na tome da se ponovno otvori za posjetitelje, a oko 600 zaposlenika vrati na posao. Najveća je šteta na elektropostrojenju zbog čega se otvorenje planira u studenom. 

Šteta od poplave je velika, još se utvrđuje, a svaki zakupac procjenjuje štetu u svom prostoru. Najviše je stradala podzemna garaža gdje je visina vode dosezala tri metra. Manja oštećenja pretrpjelo je prizemlje dok je prvi kat neoštećen. Na sanaciji se intenzivno radi no glavni je problem struja. Zbog potpunog oštećenja trafostanice i cjelokupne elektrotehničke opreme Supernova će svoja vrata otvoriti tek u studenom - kazala je Iva Surić, voditeljica TC Supernova:

Trafostanica je u potpunosti oštećena i to je razlog zašto će se centar otvoriti tek u studenom. Znači, sama isporuka zamjenskih dijelova i sanacija štete na trafostanici traje.

Statika i konstrukcija objekta nisu narušeni:

Do današnjeg dana naše stručne službe surađuju sa samostalnim sudskim vještacima i sa vještacima osiguravajućih kuća, nisu primjetile nikakva oštećenja što se tiče nosivih konstrukcija centra.

Zakupcima je već od 15. rujna omogućen ulazak u prostore. Neki od njih, koji su renoviranje svojih prostora planirali u skorije vrijeme, to će odraditi sada - kazala je također Iva Surić:

Sve ono što se može sad, što se ne treba čekati, to se već radi, znači, sva sanacija koja ne treba čekati dostavu rezervnih dijelova, koja ne treba u tom smislu nikakvu odgodu - se radi, jer uistinu naš centar zapošljava skoro 600 ljudi i nama je u interesu da što prije proradimo, naravno ne pod cijenu sigurnosti ili bilo čega, zato smo angažirali i stručnjake i stručne službe koje su na objektu gotovo od prvog dana.

Novinarima se obratio i glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. Demantirao je početne glasine da je netko u centru stradao zbog poplave:

Na svu sreću nisu zatečeni niti ozlijeđeni a kamoli što drugo. U narednim danima, u razdoblju od 13. do 19. rujna smo zaprimali još dojave vlasnika automobila koji su oštećeni u poplavama kako bi oni mogli kasnije realizirati svoje oštetne zahtjeve ili prema osiguravajućim kućama ili eventualno prijaviti tu štetu tamo gdje se ona prijavljuje - zaključio je Elis Žodan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.