Hrvatski radio

Radio Zadar

Suša prepolovila urod grožđa u zadarskom zaleđu

16.08.2022.

12:56

Autor: Anita Perica

Ilustracija - grožđe i vino

Ilustracija - grožđe i vino

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

U zadarskom zaleđu već dva mjeseca nije pala prava kiša. Vinogradari već sad bilježe znatnu štetu, osobito na 350 hektara u Nadinskom polju, najekološkijem nasadu vinove loze u Hrvatskoj. Stanje je slično i u maslinicima no masline su nešto otpornije pa kiše još mogu spasiti urod. 

Kao da prošlogodišnji mraz nije bio dovoljan, vinogradare je ove godine pogodila nova muka:

       Ne možemo pričati baš da je to nekakva katastrofa velikih razmjera ali ove godine će sigurno ovaj urod uzrokovan tom sušom i visokim temperaturama biti prepolovljen - procjenjuje Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije. Značajnija kiša, kaže, nije pala od lipnja:

       Točno 9.6. smo imali u Nadinu 32 litre kiše.

Ostalo nije vrijedno spomena:

       Naišla je neka sitna prije nekih 20-ak dana, to je palo 4 deca i evo sad u subotu je palo 2 deca, znači - praktički ništa.

Suša, visoke temperature, i bura – kobna su kombinacija naročito za mlade vinograde. Do prije mjesec dana urod je bio dobar i očekivala se jedna od boljih godina:

       I sad mogu reći da, konkretno kod mene, bile sorte na mladim vinogradima od 5-6 godina - to je katastrofa. Znači grožđe je u stanju u kakvom je bilo prije mjesec dana. Ne razvija se, ne zori, tako da je u tom dijelu vinograda baš katastrofa.

U starijim vinogradima, 13-14 godina, stanje je nešto bolje ali i to "bolje" znači gubitke. Berba bi mogla biti prosječna ili čak nešto ispod prosjeka.

Slična iskustva dijeli i Šime Šakulj, vrhunski eko-vinogradar i vinar, višestruko nagrađivani proizvođač iz Nadina. Kao i Glavić naglašava kako je rješenje u navodnjavanju:

       Mislim da nam je ovo svima, počevši od ministarstva, županije, lokalnih samouprava zadnja opomena, da se treba nešto poduzeti jer ovo su već veliki razmjeri, po mojoj procjeni , u samom našem polju u Nadinu će biti štete veće možda nego što bi bilo jedno ulaganje za navodnjavanje bušotine neke ili nešto, nešto što treba napraviti – zaključuje Škaulj.

Jedan od načina rješavanja tog problema su EU sredstva, a upravo je navodnjavanje dio prioriteta za novo programsko razdoblje potpora poljoprivrednicima. Zadarski vinari u tome očekuju pomoć institucija kako bi priznatu i poznatu kvalitetu koju su godinama gradili održali i u godinama koje slijede.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.