Hrvatski radio

Radio Zadar

Susret misionara u Zadru

02.07.2013.

11:45

Autor: všetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trinaestero hrvatskih misionara, koji mahom djeluju na afričkom kontinentu, okupili su se u Zadru, iskoristivši tako odmor u Domovini za razmjenu iskustava u svome djelovanju.

Na žalost nije nikakva rijetkost da na nemirnom afričkom tlu stradaju misionari, koji su tamo otišli naviještati evanđelje te pomagati siromašnima i potrebitima. Prije točno 25 godina u daleku Tanzaniju zaputio se i Vukovarac don Velimir Tomić, misionar, čije dredloksice malo tko ne bi zamijetio. Neposredan i spontan ispričao nam je niz trenutaka zbog kojih nikada nije zažalio što se upustio u misionarsko poslanje: Bilo je i situacija koje su ga mogle stajati života, kao primjerice prije dva mjeseca tijekom posjeta Papina izaslanika.

Pred sam početak mise dok je blagoslovio vodu za otvaranje nove misije, odjeknula je bomba. Bilo je troje poginulih. Ja sam bio tu i prevozio ranjenike u bolnicu. To je nešto što je teško i opisati, ali će ostati dugo u pamćenju,

ispričao je don Velimir

Teroristički napad nije ga nimalo pokolebao u njegovu poslu, kao ni časnu sestru Agneziju Janju Bilić koja uskoro odlazi nastaviti poslanje sestre Lukrecije Mamić, koja je prije godinu i pol ubijena u Burundiju:

Dulje vrijeme sam razmišljala o tome da idem u misiju pomagati ljudima, posebno siromašnima i potrebitima, međutim nisam se odazvala, dog god se nije dogodilo ubojstvo naše sestre Lukrecije Mamić. To je bilo presudno. Tada sam rekla da mi je žao da se ne nastavi naše djelovanje u Burundiju, jer smo nakon ubojstva zatvorile našu misiju, no sada ćemo je ponovno otvoriti,

kaže sestra Agnezija. 

O značaju misionarskoga rada podsjetio je Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, velečasni Antun Štefan:

Što ste vi misionari i što smo mi koji vas pomažemo? Želimo da se ime Isusovo širi diljem svijeta, da i drugi narodi spoznaju tko je Isus. Vi ste otišli tamo živjeti, propovijedati Isusa. Vi želite da se njegovo ime proširi diljem svijeta. Isus, koji je spasitelj cijeloga čovjeka, duhovnoga i tjelesnoga, tako da ste vi kada propovijedate Isusa, u isto vrijeme oni koji tom čovjeku kojemu propovijedate i pomažete, 

istaknuo je velečasni A. Štefan.

Misionari na zadarskom području ostaju do četvrtka, kada će obilazeći brojne župe pokušati približiti svoj težak i zahtijevan rad, te možda potaknuti i nas da barem simbolično pomognemo najpotrebitijima.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.