Hrvatski radio

Radio Zadar

Sustav "Patriot" u Zemuniku potvrda partnerskog odnosa RH i SAD-a

19.05.2021.

14:33

Autor: Filip Buzov

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

U vojnoj bazi u Zemuniku danas je predstavljen moćni američki sustav protuzračne obrane - Patriot . Ovo je prvi put kako se ova visoka vojna tehnologija nalazi u Hrvatskoj, a razlog tome je međunarodna vježba "Immediate Response" u kojoj sudjeluju i naše oružane snage.

Riječ je o navođenom sustavu protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a. Modularni je i visoko mobilni sustav koji osigurava koordinirani, sigurni i integrirani sustav protuzračne obrane.

O efikasnosti najbolje govori podatak kako se tim sustavom neprijateljski avioni ili rakete mogu otkriti ili uništiti na udaljenosti od čak 70 pa do 160 kilometara. U onom simboličkom smislu, današnje predstavljanje je prije svega potvrda partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Hrvatske. Gregory Brady, brigadni general vojske SAD -a. Vrlo smo zadovoljni što smo dio povijesti i prezentacije sustava protuzračne obrane Patriot u vašoj zemlji. Ponosan sam što smo u vojnoj bazi Zemunik koja nam je pružila potporu  i osjećamo se kao dio vojne obitelji zajedno s Hrvatskom

Brigadir Alen Šimunić , zapovjednik Protuzračne obrane HV-a o značaju ove suradnje: Evo zadovoljni smo i zahvalni smo partnerima što nam se pružila prilika da se možemo pobliže upoznati sa sustavom u području provedbe pružanja protuzračne zaštite u ovakvim složenim operacijama.

Vojna vježba Immediate Response dio je skupnih vojnih vježbi u kojima sudjelovati oko 28 tisuća vojnika iz 26 europskih zemalja, a sve pod zapovjedništvom NATO-a i SAD-a. Naša vojska tu sudjeluje i s Migovima - 21, ali i ratnim brodovima. Zapovjednik bojne zrakoplovnog motrenja i navođenja HRZ-a , pukovnik Krešimir Tafra: Ovakve vježbe inače daju iznimnu priliku uvježbavati složenije i kompleksnije zadaće u zračnom prostoru sa 50 - ak zrakoplova u zraku i to raznih zemalja ..do sada je prošlo sve u najboljem redu.

 

Tonski prilog;

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.