Hrvatski radio

Radio Zadar

Sustav povezivanja otoka s kopnom neodrživ?

03.05.2013.

16:09

Autor: zg

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je zadnji natječaj otvoren isključivo za hrvatske brodare. Cijene karata na trajektnim i brodskim linijama neće se mijenjati ovoga ljeta, međutim mišljenje je Ive Baldasara, ravnatelja agencije za linijski obalni pomorski promet da je trenutačna situacija financijski neodrživa.

Do kraja lipnja agencija za obalni linijski pomorski promet potpisat će ugovore s novim koncesionarima na gotovo svim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama. Dio ponuda pristiglih na natječaj je otvoren, ponude za tri trajektne linije zadarskog akvatorija bit će otvorene 6. svibnja, dok se ponude za brzobrodske linije otvaraju 13. svibnja, kazao nam je Ivo Baldasar, ravnatelj agencije za obalni linijski pomorski promet.

"U zadarskom akvatoriju smo raspisali natječaj za šest trajektnih linija, dvije brodske linije i pet brzobrodskih linija. Od linija koje su dosad već dijelomično obrađene Rava - Iž - Zadar i Sali - Zaglav - Zadar javili su se Jadrolinija i G&V line iz Dubrovnika. Još su pristigle ponude za linije Zadar - Ošljak - Preko, Biograd - Tkon i Brbinj - Zadar, tu je ponudu dala isključivo Jadrolinija."

I dok se s ponudama za trajektne i brodske linije ne očekuju poteškoće eventualne žalbe za brzobrodske linije, što je zakonsko pravo ponuđača, mogle bi odmah po ulasku Hrvatske u Europsku uniju donijeti i prvi natječaj na koji bi se za povezivanje hrvatskih otoka s kopnom mogli natjecati i brodari iz drugih zemalja Europske unije.

"Ukoliko nešto zapne onda ćemo ipak iza prvog sedmog raspisati natječaj na nivou Europske unije. Nažalost, tu isto nismo sigurni da će vam se netko javiti za ove potpore koje smo raspisali s niskim cijenama, to je isto problem. Ne možemo baš dobro predvidjeti što je moguće iza prvog sedmog. Zbog cijelog sustava mislim da bi bilo pametnije i da to uspijemo završiti, ali naravno ljudi se imaju pravo žaliti pa onda ćemo vidjeti."

Cijene karata na trajektnim i brodskim linijama neće se mijenjati ovoga ljeta, međutim mišljenje je Ive Baldasara, ravnatelja agencije za linijski obalni pomorski promet da je trenutačna situacija financijski neodrživa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.