Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutomiška priča

09.09.2015.

13:15

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kućice, ili kuće na otoku, i vrtovi oko nje - uobičajena su slika. Povrće svih vrsta, od blitve i tikvica, do kapule i luka, sadi se danas uglavnom za vlastite potrebe. No, desetljećima unatrag, Sutomišćica, na otoku Ugljanu, poznata i po čak 240 bunara izvorske vode, bila je jedan od zelenih vrtova Zadra.


Evo, tu vam je cijeli život, tu sam se rodila, odgojila se kao dijete, cijeli se život bavila s tim - priča Marica Pavin.

Uz more i oko njega, ovdje vodu daje čak 240 bunara s izvorima, pa u vrtu nema žeđi. Put do zadarske tržnice nije dalek, no često je znao biti, putovalo se svaki dan, i po dvadesetak žena, bez obzira na vrijeme.

Kad sam se udala, onda sam preko Marija, s njim sam putovala, s onom barkom, evo sad mi suze dolazu kad se sjetim koliko puta smo u nevolji bili s njegovim brodom...ali kao što kažu za pomorce, da je morski vuk, to se može reći za Marija - dodaje Marica.

Zovu ga morski vuk, poznaje sve morske ćudi, nebrojeno puta isplovio je i uspješno plovio i kad se drugi nisu usudili.

Svakodnevno, svakodnevno, se odavde polazilo ujutro, u 4 sata, zavisi o sezoni, nekad u 4 i po, ljeti 3 i po, da se što prije dođe u Zadar, da žene nađu mjesto na pijaci, dugo je to trajalo - kaže Mario Patras.


Trajalo je desetljećima, i nije bilo lako, posebno zimi, po jugu, buri, valovima, neveri. Najgore je, kaže bilo, kad se odjednom pojavila bura ispod nevere.

Dok motor vozi, problema meni nema, ako ne mogu tamo, mogu tamo, ako ne mogu ni tamo ni tamo, mogu ovamo, uvijek nađeš mjesto da se spasiš......39,16 - Ne znam da li vam je ona to rekla, one su imale toliko povjerenja, kad je bilo najgore, ja sam pjevao - prisjeća se Mario.

Putovalo je dnevno i po 15-ak, ponekad i više od 20 žena, nosili uz povrće, voće i cvijeće.

On je neki put znao kad je nevrime, iskrcati iz broda korpe i pola bi ostavio, pa bi imao neugodnosti, zašto je ostavio, ali on bi se vratio po to, da poliva more, salata više nije ako valovi poliju po tome - kaže Marica.

Zaljubljen u more i brodove, i kod kuće ima svoju flotu. Uskoro će joj se pridružiti još jedan:

Ovo je brod, tu na rivi dug je 9 metara, u stvarnosti, sad je ovdje 83 centimetara, smanjen 12 puta, materijal je drvo, tikovina, malo plastike, i tako - objašnjava Oliver Telac.

Uvijek sam bio aktivan, more, more i samo more, ja sam to volio - kaže Mario.

Voli i danas, i svaku priliku koristi za druženje s morem, prisjećajući se i vremena i nevremena, i svega što ga je nosilo i nosi kroz uspješnu životnu plovidbu.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.