Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra Dan ljubaznosti u prometu

12.04.2016.

12:26

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbor za promet Vijeća za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra i Autoklubom Zadar-HAK., organizirat će i provesti preventivnu akciju u prometu pod nazivom “Dan ljubaznosti u prometu”.

Akcija će se održati u srijedu 13. travnja 2016. godine, od 10 do 14 sati na više frekventnih pješačkih prijelaza u Gradu. Sudjelovat će i pedesetak učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića, koji će uz policijske službenike nadzirati i evidentirati poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima u Zadru.

Glavni cilj ove akcije je poticanje tolerancije između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima. Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Takva gesta, ističu u policiji, znači: „Ja sam vas vidio i izvolite prijeđite cestu“. S druge strane pješake se želi potaknuti da se vozačima zahvale ili „naklonom“ glave kažu “Hvala“ ili da se osmjehnu.

Krajnji cilj akcije je pojačati osjećaj sigurnosti u gradu u kojem živimo, odnosno povećati prometnu kulturu sudionika u prometu. Tijekom akcije bilježit će se registracijske oznake vozila savjesnih vozača od kojih će njih deset biti i prigodno nagrađeno. Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zadra, HAK- Autoklub Zadar i Policijska uprava zadarska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.