Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 112. brigade HV-a

27.06.2022.

09:17

Autor: priopćenje/ HRT Zadar

M.Čulina

M.Čulina

Foto: 112. brigada / /

 U utorak 28. lipnja u 8,30 sati na Gradskom groblju počinje polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim pripadnicima 112. brigade i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za Domovinu. Isti dan u 9 sati u Kapelici na Gradskom groblju Zadar služit će se sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade HV

Sutra se obilježava značajna obljetnica za Zadar i Zadarsku županiju, a to je 31-va godišnjica osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, poslije Hrvatske vojske, javljaju iz Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV.

Podsjećaju kako je od početka neprijateljske agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, najstarija zadarska brigada, od svojih prvih početaka u Crvenoj Luci, narasla je u dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu.

 Do 16. listopada 1991. godine brigada je imala zonu odgovornosti od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do vanjskih otoka, što znači obranu cjelokupnog područja današnje Zadarske županije.

Iz njenih redova stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora.

-U obrani i oslobođenju Hrvatske 112. brigada u potpunosti je izvršila svoj zadatak. Kroz postrojbe 112. brigade prošlo je oko 12 000 naših građana. U temelje slobodne i suverene Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista i 2 nestala gardista i više stotina teže i lakše ranjenih pripadnika brigade, ističe pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112 brigade. Čulina poziva sve pripadnike 112 brigade, da se priključe obilježavanju da zajedno ožive sjećanja na slavne dane i odaju počast poginulim suborcima.

Prema programu u utorak 28. lipnja u 8,30 sati na Gradskom groblju počinje polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim pripadnicima 112. brigade i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za Domovinu. Isti dan u 9 sati u Kapelici na Gradskom groblju Zadar služit će se sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade HV.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.