Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra otvaranje javne punionice elektromotornih vozila

15.02.2017.

09:31

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra se u rad pušta javna punionica elektromotornih vozila u ulici Bartola Kašića, kod stare Tehničke škole. Grad Zadar realizira ovaj projekt u suradnji s HEP-om u cilju promocije obnovljivih izvora energije . Korištenje punionice je za sada besplatno.

Upravo zato su priključci za punjenje postavljeni na dva parkirna mjesta u samoj gradskoj jezgri, kaže gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap :

                   Danas punionica kreće u probni rad, sutra je planirano otvaranje oko 11 sati. Grad Zadar je u taj projekt krenuo u suradnji s HEP-om, uređena su dva parkirna mjesta za dva osobna vozila. Lokacija je namjerno u samoj povijesnoj jezgri uz staru Tehničku škole odnosno uz sam rub Trga Petra Zoranića kako bi dodatno poticali korištenje vozila na eektrični pogon odnosno provodili projekte kojeg je kroz razne sporazume i grad Zadar potpisnik, za osvještavanje građanstva u ekološkom smislu - rekao je Kasap. 

Ovo je druga punionica u gradu nakon što je Strukovna škola Vice Vlatkovića otvorila prvu u travnju 2015. godine, to je bila prva punionica električnih vozila na solarni pogon u Hrvatskoj. U toj školi rade izvrstan posao u smislu obuke ljudi za rad na takvim vozilima, ovo je dodatni poticaj - dodaje pročelnik.

                 Za sada je procjena da su dovoljna dva mjesta, ukoliko se ukaže potreba radit će se još. To će biti i poticaj u turističkom smislu, to će biti besplatno parkiranje i korištenje kroz idućih godinu dana, to je gradski doprinos projektu u koji HEP ulaže 100 tisuća kuna. Kroz godinu ćemo procjeniti hoće li trebati još koje mjesto dodati, navodi Kasap.

Evo i kako će se osigurati da se građani i gosti ne parkiraju na označenim mjestima za punjenje:

                     Prometna služba komunalnog redsrtva grada Zadra će voditi računa da se ta mjesta ne zlorabe, znači neće ih moći koristiti druga vozila osim onih koja su propisno označena kao vozila na električni pogon i koja će imati svu opremu za punjenje - poručuje pročelnik Kasap. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.