Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra počinje reaktiviranje zdravstvenog sustava

03.05.2020.

08:27

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Sutra počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovine ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće, kazao je Beroš. Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar. Najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb, pripremila se za normalizaciju rada u uvjetima pandemije, od ponedjeljka pacijente će pri ulasku čekati trijažni postupci i sve propisane epidemiološke mjere. Liste čekanja će se presložiti tako da pravo prvenstva imaju najteži pacijenti, a gdje god to bude moguće organizirat će se rad u smjenama i vikendom.

​Od ponedjeljka i splitska bolnica na lokalitetu Firule započinje s redovnim radom, medicinsko osoblje počet će kontaktirati pacijente koji su zbog koronavirusa izgubili svoje zakazane termine kako bi dogovorili nove. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović najavljuje da će se pozivati pacijente prvenstveno prema listama čekanja, te prema prioritetima i stanjima hitnosti. Upozorava da splitska bolnica ne ​može aktivno krenuti s kirurškim programom sve dok se lokacija na Križinama, gdje su smješteni oboljeli od koronavirusa, ne otvori i za druge pacijente.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.