Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra počinje sedmi krug subvencioniranja stambenih kredita

20.03.2022.

10:43

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Subvencioniranje stambenih kredita

Subvencioniranje stambenih kredita

Foto: Dino Stanin / Pixsell, ilustracija

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sutra će, u sedmom po redu natječaju, početi zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a za tu mjeru u ovoj godini se planira utrošiti 50 milijuna kuna.


Podsjetimo, 9. ožujka je objavljen oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, od kada građani mogu bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite, dok će u ponedjeljak, 21. ožujka, banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.


Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, a kako je već objavilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, za ovu godinu za tu mjeru se planira utrošiti 50 milijuna kuna.


Iz APN-a su istaknuli da će se zahtjevi od strane kreditnih institucija zaprimati u uredovno radno vrijeme predviđeno za rad sa strankama, od 9 do 14 sati, uz najviše do 200 zahtjeva na dan po kreditnoj instituciji.


APN je 4. ožujka ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita sklopio s 14 kreditnih institucija, a najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 1,99 posto do 3,50 posto.


Najnižu efektivnu kamatnu stopu, od po 1,99 posto i za kunske i eurske kredite, ponudile su Erste&Steiermarkische banka i Karlovačka banka.


Hrvatska poštanska banka (HPB) je za kredite i u kunama i eurima istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,05 posto, OTP banka od 2,18 posto, a Zagrebačka banka (Zaba) od 2,19 posto.


Istu efektivnu kamatnu stopu za kredite u kunama i eurima daju još i Agram banka, od 2,34 posto, Privredna banka Zagreb (PBZ), od 2,37 posto, Podravska banka, 2,49 posto, Kent banka, 2,60 posto, Samoborska banka, 2,82 posto, te Croatia banka, 3,50 posto.


Tri su banke koje za subvencionirane stambene kredite nude različite kamatne stope u dvije valute. BKS banka tako nudi efektivnu kamatnu stopu od 2,46 posto za kredite u kunama, a 2,04 za kredite u eurima, Istarska kreditna banka Umag je za kunske kredite istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,26 posto, a za eurske od 2,18 posto, dok Raiffeisen banka za kune građanima nudi kamatnu stopu od 2,86 posto, a eure od 2,33 posto.


Subvencioniranje stambenih kredita u planu je i za iduću godinu, dok se trenutno još ne zna hoće li se nastaviti i nakon 2023.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.