Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra počinje trodnevni Festival Puta svile

06.09.2018.

13:06

Autor: Anita Perica

Sutra počinje trodnevni Festival Puta svile

Sutra počinje trodnevni Festival Puta svile

Foto: - / -

U Zadar stiže stotinjak predstavnika kulturnih i gastronomskih organizacija, ali i poslovnih ljudi iz zemalja koje se nalaze na drevnom Putu svile. Zadar je naime domaćin Festivala Puta svile, međunarodne manifestacije koja se prvi put održava u Hrvatskoj. Otvorenje je sutra u 20 sati na Forumu.

Učiniti Hrvatsku vidljivijom u zemljama koje se nalaze na drevnom Putu svile - osnovna je ideja ovoga projekta koji Zadar pretvara u mjesto susreta različitih kultura s područja koje obuhvaća 65% svjetskoga stanovništva, ali i 40% svjetskoga BDP-a. Predsjednica Festivala Jasna Vukas već dugi niz godina surađuje na projektima vezanim uz Kinu gdje uspješno povezuje hrvatsku i kinesku kulturu, turizam i poslovni svijet: Zadar smo izabrali zato jer je i ova godina bitna za Zadar - ulazak kineskog kapitala. S druge strane Zadar je poznat kao mjesto gdje se uvijek  održavaju dobri veliki eventi.

Na zadarskom Forumu izmjenjivat će se nastupi kineskog majstora Tai Chi-a, iranskih majstora kaligrafije, ruske tradicionalne udruge Kalinke, indijskih plesača i mnogih drugih umjetnika, a u večernjim satima bit će prikazani filmovi iz Kazahstana i Azerbajdžana. Na zadarskoj Kalelargi moći će se vidjeti tradicionalni ples Zmaja . Dio programa je i Okrugli stol pod nazivom Put svile i kulturno naslijeđe - na kojem će sudjelovati i neki od veleposlanika zemalja sudionica Festivala: Pokazalo se kroz sve naše razgovore s tim veleposlanicima toliko oduševljenje s tim projektom da su čak predložili - dajte to organizirajte iduće godine u našim zemljama, neka taj festival krene baš Putem svile.

Poveznica Hrvatske s Putem svile je i poznati mletački trgovac Marco Polo za kojeg se pretpostavlja da je podrijetlom iz naše zemlje, s Korčule.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.