Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastupila smjena u službi pastoralnog upravljanja Zadarskom nadbiskupijom

14.01.2023.

12:21

Autor: HRT/ Radio Zadar

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Foto: Šime Zelić / Pixsell

Papa Franjo prihvatio je odreknuće nadbiskupa Želimira Puljića od pastoralnog upravljanja Zadarskom nadbiskupijom. Nadbiskupa Puljića naslijedit će monsinjor Milan Zgrablić, dosadašnji nadbiskup koadjutor Zadarske nadbiskupije.


Nadbiskup Puljić još je prošle godine navršio kanonsku dob za umirovljenje. Donedavno je bio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Zadarsku nadbiskupiju vodio je od 2010. godine, a prije toga bio je dubrovački biskup.

  


Nadbiskup mons. Milan Zgrablić

Nadbiskup mons. Milan Zgrablić

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U subotu, 14. siječnja 2023., na uočnicu Svetkovine svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice katedrale, Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj (Prot. br. 1583/2023., od 12. siječnja 2023.) obavijestila je kako je prihvaćeno odreknuće od službe zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Sukladno kanonskim propisima, od subote, 14. siječnja 2023., mons. Želimir Puljić umirovljeni je nadbiskup zadarski, a dosadašnji nadbiskup koadjutor, mons. Milan Zgrablić, postao je zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.