Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra se navršava 30 godina od škabrnjske tragedije u Domovinskom ratu

17.11.2021.

11:35

Autor: Filip Matijević

foto: Dino Stanin/PIXSELL

foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Sutra Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Navršit će se 30 godina otkako je stanovništvo Škabrnje pobijeno, a selo razrušeno pod čizmom srbočetničkog agresora i Jugoslavenske narodne armije.

Škabrnja, danas razvijeno ravnokotarsko selo, sutra će se na jedan dan vratiti 30 godina unatrag, u jedan od najtužnijih dana Domovinskog rata. Na 18. studenoga 1991., srbočetnički agresor je uz pomoć JNA zvjerski ubijao civile i branitelje, a Škabrnju opljačkao, zapalio i porušio. Selo i malobrojni branitelji s jedne strane, 3 tisuće vojnika, 28 tenkova, topništvo i nebrojeni naleti zrakoplova s druge strane. Branitelji Marko Miljanić i Danka Dražina:

- 18. studenoga je u Škabrnji 80 posto krovova bilo srušeno. Kada gledate Vukovar, takva je bila i Škabrnja taj dan.

- U Škabrnji su mučki ubili 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Najstarija, Grgica Šegarić, imala je 93 godina, a najmlađa civilna žrtva, Željko Ćurković, 23. Više od stotinu ljudi bilo je zarobljeno i odvedeno u Benkovac. Tu se radi mahom o civilnim osobama, ženama i djeci.

Svima njima, ali i ostalim žrtvama Domovinskog rata sutra se odaje počast. Program obilježavanja počinje u 9 i 45, najavljuje načelnik Ivan Škara:

- U zapadnom dijelu sela, zvanom Ambar, okupljanje je u 9 i 45 i tu će se održati polusatni komemorativni program. Zatim ide kolona sjećanja prema masovnoj grobnici, slijedi sveta misa (nap. a. u 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije) i potom idemo prema mjesnom groblju položiti vijence.

Škara se ipak, s obzirom na trenutačno stanje s Covidom-19, nada da sutra u Škabrnji neće biti prevelika gužva.

- Apeliramo da se ostane kod kuće ili da se u Škabrnju dođe dan prije ili dan poslije te da se u samom mjestu ne stvaraju velike gužve.

Ipak, s obzirom na to da je u pitanju 30. obljetnica stradanja i sjećanja na žrtvu, u Škabrnji - kao i u Vukovaru – najavljena su brojna izaslanstva. Uvertira u sutrašnje obilježavanje bit će večerašnji Okrugli stol na temu „Škabrnja – 30 godina istine”. U tamošnjoj osnovnoj školi organizira ga Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a uz Đuru Glogoškog govorit će predstavnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, sadašnji i bivši načelnici Škabrnje, branitelji Ante Milković i Marko Miljanić te predstavnici Umjetničke organizacije MISSART.

Sutra bi u Škabrnji trebala biti četiri ministra: Oleg Butković iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ivan Malenica iz Ministarstva pravosuđa i uprave te Nina Obuljen Koržinek iz Ministarstva kulture i medija. Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića bit će njegov izaslanik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.