Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra se održavaju 'manjinski izbori'

04.05.2019.

10:19

Autor: hina

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Pripadnici nacionalnih manjina, njih više od 250 tisuća, u nedjelju po peti put biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, biraju ih radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Diljem Hrvatske biraju se članovi 352 manjinskih vijeća i 109 predstavnika, vijeća se biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnici u 19 županija, Gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, gotovo 254 tisuće birača, svoje predstavnike bira 20 nacionalnih manjina i oko 14 i pol tisuća birača. Na izborima je ukupno 6. 686 kandidatkinja/kandidata, glasovat se može na 846 biračkih mjesta.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Zbog nedovoljnog broja kandidata, birat će se manje vijeća i predstavnika nego se moglo, izbori za vijeća ove se nedjelje neće održati u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, za predstavnike u 12 županija i u 11 gradova.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksanadar Tolnauer poziva pripadnike manjina da izađu na izbore, poručuje im kako je to "izuzetno važno" kako bi se njihov glas čuo u sredinama gdje žive.
"Za svakog je manjinca važno da participira na području na kojem živi, da ima uvid i mogućnost utjecati na odluke koje se donose, ako ništa drugo da se njegov glas čuje", poručio je Tolnauer.
Glasuje se samo u mjestu prebivališta. Birači mogu glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne mogu to učiniti izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.Kao i na svim drugim izborima, glasuje se od 7 do 19  sati.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, sa adresama i brojevima telefona. 

Na četiri godine, manjinska vijeća i predstavnike biraju punoljetni hrvatski državljani, pripadnici manjine za čije su vijeće i predstavnika izbori raspisani. Uvjet je da žive u županiji, gradu, općini gdje se izbori održavaju.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici, objaviti podatke o odazivu birača.

U ponedjeljak će, pak, tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Ostale informacije o provedbi izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, odnosno Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, upućuje DIP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.