Hrvatski radio

Radio Zadar

Sutra u akciju bez automobila, dizala... Koristite javni prijevoz, bicikl..

21.09.2020.

11:03

Autor: rzd/EDIC Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

EDIC Zadar poziva sve koji to mogu da na putu do posla koriste javni prijevoz, hodaju ili bicikliraju. Simboličnom akcijom „Stepenicama do posla“ u utorak 22. rujna 2020. godine na jednostavnom primjeru korištenja stepenica umjesto dizala, pokazat će se kako alternativa postoji.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti u Zadru će se zaključiti sutra akcijom "Stepenicama do posla". Svake godine od 16. do 22. rujna ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Sutra Dan bez automobila

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s ​​kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Organizacijom događanja „Stepenicama do posla“ EDIC Zadar bit će dio europske mreže aktivnosti.

EDIC Zadar poziva sve koji to mogu da na putu do posla koriste javni prijevoz, hodaju ili bicikliraju. Simboličnom akcijom „Stepenicama do posla“ u utorak 22. rujna 2020. godine na jednostavnom primjeru korištenja stepenica umjesto dizala, pokazat će se kako alternativa postoji. Sve koji se toga dana u vremenu od 7 do 9 sati u poslovnoj zgradi na adresi Put Murvice 14 odluče koristiti stepenice umjesto dizala čeka simboličan poklon.

Ove godine nema okupljanja radi mapiranja prepreka

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije neće organizirati svoje tradicionalno okupljanje radi mapiranja arhitektonskih prepreka u našem gradu povodom Europskog tjedna mobilnosti 2020. Međutim, pod motom „ŽIVOT BEZ ARHITEKTONSKIH BARIJERA“ poziva sve sugrađane da se obrate putem telefona, web stranice ili e-maila i podijele s nama lokacije arhitektonskih prepreka koje su zamijetili kako bismo ih mogli evidentirati i intervenirati da iste budu otklonjene. Svaka barijera manje osobama u kolicima, na štakama i drugim pomagalima, slijepim i slabovidnim osobama puno znači.

Sutra je ujedno i posljednji dan besplatnog korištenja vožnje javnim gradskim biciklima u Zadru. Grad Zadar kao pokrovitelj besplatnih vožnji u tom periodu, poziva sve građane da koriste klasične ili električne javne gradske bicikle, a sve što je potrebno učiniti prije vožnje je preuzeti nextbike aplikaciju (App store trgovina /Google Play trgovina) i aktivirati svoj račun.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.