Hrvatski radio

Radio Zadar

Sv. Filip i Jakov: Počelo prikupljanje potpisa

26.09.2015.

09:30

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas u općini Sv. Filip i Jakov prikupljaju se potpisi za raspisivanje referenduma o izgradnji luke za javni prometu u centru Sv. Filip i Jakova Prikupljanje potpisa traje do 10. listopada svakodnevno u Sv. Filip i Jakovu, a nedjeljom i u Sv. Petru, Turnju, Raštanima Donjim i Sikovu.

 Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma pokrenula je građanska inicijativa "Za rivu" čiji se članovi protive  izgradnji luke za javni promet ispred zaštićene stare jezgre Sv. Filip i Jakova.

Kako bi se stvorili uvjeti za početak gradnje sporne luke, Općina Sv. Filip i Jakov je u svibnju 2015. godine promijenila Urbanistički plan uređenja (UPU) obalnog pojasa iz 2008. godine te je trenutno u postupku ishođenja lokacijske dozvole za navedeni projekt. Spomenutim izmjenama i dopunama UPU-a predviđa se izgradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja koja obuhvaća područje namijenjeno obavljanju linijskog pomorskog prometa, komunalni vez, komercijalni vez, ribarski vez i vez turističkih brodova u tranzitu.Planirani zahvat zauzima čak 77400 m2i predviđa sve zajedno 450 vezova, što nije u skladu s mjerilom naselja Sv. Filip i Jakov. Time se bitno mijenja dosadašnji karakter naselja kao turističkog mjesta uz more te se na neadekvatan način mjesto pretvara u urbano-lučko središte.

Prema spornim izmjenama UPU-a velik dio luke čine vezovi turističkih brodova u tranzitu koji će biti u režimu koncesije i zapravo su ekvivalent marini. Na taj način se zaobilazi Prostorni plan Županije koji ne predviđa mogućnost izgradnje marine u Sv. Filip i Jakovu te se pod krinkom javnog interesa (povećanja broja komunalnih vezova) pogoduje privatnom investitoru. Buduća luka se prema UPU-u naslanja na postojeću plažu te se proteže ispred zaštićene stare jezgre Sv. Filip i Jakova.

Time se na mjestu današnje rive gubi pristup moru, a na tom prostoru se gradi parking buduće luke. Veliki gat, ukupne dužine oko 350 m,u potpunosti onemogućava prirodnu morsku cirkulaciju, a jedini se ispusti planiraju upravo prema spomenutoj plaži što će nedvojbeno bitno smanjiti kvalitetu mora na najstarijem (i glavnom) filipjanskom kupalištu. Predviđena luka zatvara pogled s rive prema otocima i u potpunosti mijenja dosadašnju vizuru mjesta. Izgradnjom ovakvog projekta devastira sestara jezgra Sv. Filip i Jakova koja je pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zbog čega je isto ministarstvo u postupku donošenja UPU-a dalo niz primjedbikoje nisu uvažene.

Realizacijom ovog projekta stvara se značajno povećanje prometa i to u prostoru koji je tijekom turističke sezone zakrčen prometom. Bitno je napomenuti da je cijeli potez rive unutar zahvata tijekom sezone strogo pješačka zona, a prema novom UPU-u upravo ta pješačka zona postaje glavna poveznica luke i državne ceste D8. Niti  u  jednom  dijelu  novog  UPU-a  ne  predviđa  se  otvaranje  rive prema  moru ili  izgradnja  nove  šetnice  i  popratnih  sadržaja. Naprotiv, javni prostor se drastično smanjuje, a onaj preostali se nagrđuje i devastira povećanjem prometa, asfaltiranjem i uništavanjem vizure.Iz svega navedenog vidljivo je da u postupku donošenja UPU-a u brojnim segmentima nisu poštivane zakonske odredbe Zakona o prostornom uređenju nego je u ovom slučaju prostorno planiranje podređeno već postojećem idejnom projektu buduće luke.

Građanska inicijativa "Za rivu" protivi se izgradnji luke na spomenutoj lokaciji i smatra da je čitav postupak donošenja Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio netransparentan. Naglašavamo da lokalne vlasti nisu učinile ni približno dovoljno po pitanju obavještavanja i informiranja javnosti. Nije raspisan javni natječaj za izradu projekta niti su javnosti ponuđena varijantna rješenja uređenja obalnog pojasa čime bi se potakla javna rasprava i ishodilo optimalno rješenje. Održan je jedan javan (zakonski obavezan) uvid u projekt koji je građanima prezentiran kao neobavezno predstavljanje projekta marine.  Pri tome nije naglašeno da se radi o dijelu pravne procedure u donošenju UPU-a te da je to zadnja instanca za podnošenje žalbi i primjedbi stanovnika prije izglasavanja UPU-a. Također je bitno napomenuti da u Sv. Filip i Jakovu od siječnja 2014. ne postoji mjesni odbor pa je na taj način (namjerno ili slučajno?) onemogućeno izravno sudjelovanje građana u donošenju bilo kakvih odluka općinskih vlasti.  Sve je to rezultiralo zakašnjelom reakcijom stanovnika pa je u ovom trenutku jedina mogućnost da se spriječi gradnja sporne luke organizacija lokalnog referenduma na kojem će se tražiti stavljanje izvan snage postojećeg UPU-a.  Kako bi Općinsko vijeće Općine sv. Filip i Jakov raspisalo lokalni referendum, potrebno je  zahtjevu za raspisivanje referenduma priložiti potpise 20% birača općine. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.