Hrvatski radio

Radio Zadar

Sv. Nikola je zaštitnik i pomoraca: U Zadru danas proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe

06.12.2022.

08:44

Autor: tp

VIjenac u moru za pomorce

VIjenac u moru za pomorce

Foto: Dino Stanin / Pixell

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković bit će nazočan na današnjoj proslavi  Dana pomorstva i unutarnje plovidbe.U čast pomorcima u 10 sati najavljeno je polaganje vijenaca u more. 


Bit će dodijeljene i stipendije učenicima i studentima, priređena konferencija  o pomorstvu,rasprava o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te o novim tehnologijama u pomorstvu.


Tradicionalno bit će dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Polaganje vijenca u more

Polaganje vijenca u more

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe započet će tradicionalnim polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, a koje će u Zadru u 10.00 sati položiti državni tajnik za more Josip Bilaver.

Nakon polaganja vijenaca u more, državni tajnik Bilaver će u 10.45 sati, u Kneževoj palači, dodijeliti stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja.


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u 13.00 sati će otvoriti Konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, a na kojoj će biti govora o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe. Na panel raspravama u okviru Konferencije razgovarat će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te o novim tehnologijama u pomorstvu.


I ove će godine, u okviru Svečane akademije, tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.


Program:

Utorak, 6. prosinca 2022. godine, Zadar:

· 10.00 – 10.30 sati - Polaganje vijenaca u more (ukrcaj na brod - poluotok, kod male kapetanije)

· 10.45 – 11.30 sati - Dodjela stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja (u Kneževoj palači)

· 13.00 – 13.30 sati - Svečano otvorenje Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi (Hotel Falkensteiner club Funimation Borik;Majstora Radovana 7, Zadar)

o 13.30 – 14.15 sati – Panel rasprava: Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

o 14.30 – 15.15 sati – Panel rasprava: Innovamare – nove tehnologije u pomorstvu

· 19.00 sati – Svečana akademija - dodjela nagrada i priznanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.