Hrvatski radio

Radio Zadar

Svaki četvrti učenik bio pijan

16.10.2013.

12:26

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našoj kulturi opijanje je dio zabave, opuštanja, sportskih zbivanja i zato mladi rano dolaze u doticaj s alkoholom - pokazalo je istraživanje provedeno među učenicima zadarskih škola. Ispitivanje je provedeno u sklopu projekta Zdrav za 5 koji zajednički provode 4 ministarstva - unutarnjih poslova, zdravlja, zaštite okoliša i prirode te znanosti obrazovanja i sporta.

Svaki četvrti učenik se opija, a svaki šesti osmaš doživio je stanje teške opijenosti - u istraživanju, koje je provedeno prošle godine, anketirano je 515 učenika osmih razreda i prvog i drugog razreda srednjih škola od kojih je 70 posto barem jednom dosad konzumiralo alkohol, kazala je predstavljajući   rezultate ankete Sandra Poljak Jurinčić iz Policijske uprave zadarske:


" U posljednjih mjesec dana ekscesivno, dakle 5 ili više pića u jednoj prigodi, opijao se svaki četvrti anketirani učenik ili njih 25 posto, 14 posto ispitanih osmaša se u posljednjih godinu dana našlo u stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo."

 
Stela Klepac Erstić iz Zavoda za javno zdravstvo: " U našoj je kulturi pijenje dio zabave, opuštanja i sportskih događanja čemu reklamama pridonose i mediji i zbog toga mladi rano dolaze u doticaj s alkoholom" , kazala je . Istraživanja koja smo proveli u šestim i sedmim razredima osnovnih škola, istaknula je, pokazala su da svaki četvrti učenik te dobi pije rijetko ili ponekad te  smatraju kako je korisno piti alkohol u manjim količinama" rečeno je na konferenciji za novinare.

A anketa među učenicima drugih razreda srednjih škola pokazala je kako se gotovo polovica njih kladila ili kockala barem jednom u životu te kako ih u tome ne sprječava zabrana, moguća kazna ili reakcija roditelja već nedostatak novca. Istraživanje je također pokazalo da je 10% učenika prvih razreda uzelo marihuanu ili hašiš barem jednom u životu, a 21 % njih je jednom ili više puta u životu udisalo ljepilo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.