Hrvatski radio

Radio Zadar

Svaki drugi mladi nezaposlen

11.02.2015.

06:57

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezaposlenost mladih problem je s kojim se muči cijela Europa, pa tako i Hrvatska. Prema podacima Eurostata svaki peti mladi ispod 25 godina u Europskoj uniji je nezaposlen, u Hrvatskoj gotovo svaki drugi.

Ne čudi stoga što je Europska komisija među svoje prioritete uvrstila upravo zapošljavanje mladih. Milijarda eura poticaja za zapošljavanje mladih, već bi ove godine trebala olakšati pronalaženje posla za 650.000 mladih Europljana.

Za čak 30 puta povećani su poticaji država članica za zapošljavanje mladih što dovoljno govori koliko ozbiljnim u komisiji smatraju taj problem. Koordinator Informacijskog centra Europe direct Zadar Marko Mašina:

-   Oslobođena su sredstva, da se ti mladi angažiraju, da se prekvalificiraju, da se zaposle, da se ulaže u njihovu budućnost.

Sve su se države članice obvezale i na ispunjavanje „Jamstva za mlade": "To je da osobama mlađima od 25 godina ponudit će ili kvalitetno radno mjesto ili naukovanje ili daljnje obrazovanje u cilju da oni na tržište izaći što kvalitetniji" - ističe koordinator Mašina.

Mladima bi se radna mjesta ili usavršavanje trebalo ponuditi u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla. Trebalo bi im to pružiti sigurniju budućnost na tržištu rada na kojem su  mladi specifična skupina jer ih karakterizira nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina. Čini ih to ranjivima i manje konkurentnima pa ni otvaranje novih radnih mjesta njima ne jamči posao.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.