Hrvatski radio

Radio Zadar

"Sve je relativno" na dječji način

18.04.2015.

13:12

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

" Fizika nije bauk" naziv je projekta koji je s ciljem popularizacije fizike pokrenut u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje. Tim povodom u Gradskoj straži Narodnog muzeja danas je otvorena izložba karikatura i portreta Alberta Einsteina, na 60.obljetnicu znanstvenikove smrti.

Izloženo je 20-ak karikatura koje su izradili učenici sedmih i osmih razreda. Među njima Ivana Jukić i Šime Karamarko…

Ivana Jukić 7 c : Prvo sam ga olovkom ocrtala, onda sam zatamnjivala i sjenčila s prstom. Nacrtala sam ga u karakterističnoj pozi s kažiprstom na čelu da se vidi kako razmišlja…Volim glazbeni i likovni ali fiziku baš i ne.

Šime Karamarko 7 b : Ja sam mu nacrtao u rukama atom jer je njih proučavao. Nisam ga uspio dobro nacrtati iz prve, imao sam više pokušaja, prvo skica, pa sam ga onda cijeloga podebljao. Prvo sam na internetu pogledao neke članke o njemu i slike onda sam ga počeo crtati. Volim crtati i kući često crtam svašta…kazao je za Radio Zadar Šime.

Jedan od suorganizatora izložbe je i poznati zadarski karikaturist Tomislav Grbin, inače ravnatelj Prirodoslovno – grafičke škole u Zadru. Navodi kako su izložene karikature poznatog fizičara i matematičara vrlo kvalitetne te pokazuju kako u mladima ima kreativnog potencijala koji nije podlegao apatiji svijeta odraslih…

              Izvanredan uspjeh ovih mladih ljudi koji su pokazali veliku zainteresiranost i snalaženje. Tu su čiste linije, pa ako su i gledali negdje s interneta, opet su oni to napravili na kvalitetan način jer su uspjeli prikazati Einsteinovu osobnost. Karikatura traži maštovitost i kreativnost, a oni su sve to pokazali. Ovo su zreli radovi, a ne radovi djece.

Djeca su uspješno prenijela mudrost i kreativnost tog znanstvenika, kao i njegovu osobnost po kojoj ga poznajemo, zaključuje Grbin.

Na ideju o izlaganju učeničkih radova došla je profesorica fizike u OŠ Šimuna Kožičića Benje Snježana Stanin. Einsteina je trebalo nacrtati za plakat, za projekt Fizika nije bauk koji pripremamo u svibnju. Ti crteži su bili tako dobri da smo od njih odlučili napraviti samostalnu izložbu, kaže profesorica Stanin. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

Nadin 2022

Kušanje vina