Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve je spremno za Dane masline

25.04.2019.

13:14

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Svečanim otvorenjem u Gradskoj loži uz dodjelu ovogodišnjih nagrada i priznanja ove subote u 11 sati počinju zadarski Dani masline. Bogat dvodnevni program uključuje stručna predavanja, okrugli stol i druge sadržaje.

Među njima je i humanitarna akcija Maslinarski marendin također u subotu u 11:30 na Narodnom trgu te natjecanje ekipa u pripremanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine ove nedjelje na Pašmanu. 

Zadarski zavod za javno zdravstvo ove je godine zaprimio 156 uzoraka ulja - navodi Benito Pucar u ime Organizacijskoga odbora:

       Najviše je uzoraka, naravno, iz Zadarske županije - 106 uzoraka, a imamo ulja i iz Dubrovačko-neretvanske županije jedan uzorak, Splitsko-dalmatinske županije 6, Šibensko-kninske 6, Ličko-senjske županije 7 uzoraka, Primorsko-goranske 5, Istarske 19, a tu su i uzorci maslinara koji žive na kontinentu u Zagrebu i Hrvatskom Leskovcu a koji imaju maslinike u priobalju. Četiri su još uzorka iz BiH-a - naveo je Pucar.

O rezultatima kemijske i organoloptičke analize Filip Erceg ne otkriva pojedinosti, one se čuvaju za večer dodjele nagrada najboljima:

       Htio bih reći da sam zadovoljan s analizama, 85 posto uzoraka je ušlo u kategoriju ekstra djevičansko što je jedna velika stvar jer je godina bila teška…ali kvalitetni maslinari oni znaju napraviti dobro ulje i nama su isto predali te dobre uzorke koje smo mi ocijenili i vidjet ćemo na Uskoku kada bude proglašenje u subotu navečer koji su točno bili rezultati.

Dani masline i ove godine imaju humanitarnu notu. Tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. U ime Lige protiv raka Zadar Lada Šokota:

       Htjela bih vam reći da je do sada prikupljeno, evo točna brojka, milijun i 536 tisuća i sto dvije zarez 58 kuna - kazala je Šokota. Znate da raspolažemo i sa stanom koji nam je donirala obitelj Švelec, podsjetila je također Šokota i dodala - međutim, aparat stoji 4 milijuna eura.

Marendin, kao i Žgvacet, osmislio je zadarski novinar Nedjeljko Jusup, a izvedba je i ove godine povjerena profesoru kuharstva Renatu Kraljevu. On će s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza.

 

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.