Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve je spremno za otvorenje: Do podzemnog grada kroz svjetlosni tunel

14.07.2022.

15:33

Autor: Filip Buzov

NP Paklenica

NP Paklenica

Foto: FB/HRT Zadar / /

Dovršena je i posljednja faza uređenja prezentacijskog centra u kanjonu Velike Paklenice koji tako od idućeg tjedna ponovo otvara vrata za javnost.

Podsjećamo, riječ je o centru koji je uređen u sustavu podzemnih tunela izgrađenom u 50-tim godinama prošlog stoljeća, a u ruke Nacionalnog parka prelazi nakon Domovinskog rata koji tu odlučuje urediti prostor za prezentaciju i edukaciju posjetitelja.  

Podzemni grad je otvoren 2016. te kada je uređena prva faza posjetiteljskog centra, multimedijalna dvorana, suvenirnica, caffe bar i prostor za HGSS i gdje je interpretirana tematika uglavnom za penjanje, sigurnost prilikom posjete, a u ovoj drugoj fazi smo pripremili znači svjetlosni tunel, i dvije dvorane u kojima je prezentirana prirodna i kulturna baština Velebita.

Natalija Andačić, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica

Na jedan atraktivan i suvremen način promovira se prirodna i kulturna baština, ali i sigurnost . Posjetitelji mogu saznati informacije o prvim penjačima u Paklenici, upoznati se s radom Hrvatske gorske službe spašavanja te čuti zanimljive priče članova HGSS-a- o njihovim iskustvima. 

U sklopu ovoga projekta educirali smo i njihove djelatnike o pružanju prve pomoći, kako reagirati u nekim hitnim slučajevima .... isto tako nabavili smo veliku količinu specifične opreme za spašavanje, medicinske opreme, razvili smo i neka nova softverska rješenja za dojave nesretnih situacija, tako sa smo iznimno zadovljni sa samim projektom.

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja

Nekad tajni podzemni tuneli izdubljeni u Kanjonu velike Paklenica prije 70 - tak godina konačno su u potpunosti uređeni za posjetitelje, ulaganje je teško 34 milijuna kuna, a većina je europski novac.

Prilog

Podzemni grad Paklenica - završna konferencija

Podzemni grad Paklenica - završna konferencija

Foto: Filip Buzov7HRT / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.