Hrvatski radio

Radio Zadar

12:57 / 24.01.2020.

Autor: Anita Perica

Sve je spremno za ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Sutra će se u Stankovcima održati 23. izdanje Vinkova – tradicionalne degustacije vina Sjeverne Dalmacije. Na najdugovječnijoj smotri vina u Zadarskoj županiji ove je godine prijavljeno ukupno 116 uzoraka, otprilike jednako bijelih i crnih vina.

Manifestacija započinje točno u podne radijskom emisijom na našim valovima, a nakon obilježavanja početka sezone rezidbe i predstavljanja projekta AlterNet udruge Eko-Zadar slijedi najuzbudljiviji dio programa – proglašenje najboljih vina s početkom u 17 sati.

Manifestacije poput Vinkova idealna su prigoda da se vidi napredak postignut u proteklom razdoblju, razmjene iskustva i utvrde eventualni propusti u radu kojih je iz godine u godinu sve manje zahvaljujući u prvom redu pridržavanju pravila struke. To nam potvrđuje i Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, godinama uključen u organizaciju stankovačke manifestacije:

       Svaka manifestacija zapravo šalje jednu poruku i kad se sjetim onih prvih manifestacija i ovih sada možemo reći da je to veliki pomak u kvaliteti vina, pogotovo onih vina koja su na tržištu…

Od Paga preko Ravnih kotara, Promine do Primoštena - to je otprilike područje s kojeg su vinari prijavili vina za ocjenjivanje. Godina je bila zahtjevna, borba s klimatskim promjenama ponekad nemilosrdna da bi se izvukao maksimum iz svoje proizvodnje, no mnogi su uspjeli. O tome svjedoče rezultati već obavljene kemijske analize:

       Ima doista, ja bih se usudio reći, vrhunskih vina. Ima i onih koji su manje vrhunski, ali s aspekta kvalitete oni zadovoljavaju - otkriva nam Zvonimir Vlatković.

Za ostale pojedinosti morat ćemo se ipak strpjeti do sutra i proglašenja najboljih. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.