Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve je više osoba s postcovid sindromom

04.02.2021.

16:12

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Ilustracija - foto. Jane Barlow/PA Images/PIXSELL

Ilustracija - foto. Jane Barlow/PA Images/PIXSELL

Foto: - / -

Iako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje stabilna sve je više osoba s postcovid sindromom, patološkim stanjima koja su posljedica preboljele zaraze koronavirusom, istaknuo je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Do 1. veljače obrađeno je više od 1000 postcovid pacijenata, a najčešće su tražili skrb pulmologa, kardiologa i drugih internista, te neurologa i psihijatara, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Najteži pacijenti s postcovid sindromom zbrinjavaju se stacionarno, a većina ih se liječi u postcovid ambulantama ili drugim specijalističkim ambulantama. Zbog sve većeg broja takvih slučajeva, dnevne bolnice u šest bolničkih ustanova namijenjene su isključivo za daljnje praćenje pacijenata nakon akutne faze covida-19.

Beroš je rekao da se razmišlja i o pokretanju istraživanja koje će pokazati opseg, incidenciju i trajanje novog sindroma, o kojemu je sada malo toga poznato.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.