Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve nas je manje

23.02.2015.

14:07

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naša zemlja bilježi novi zabrinjavajući rekord! Lani je rođeno najmanje djece u povijesti Hrvatske! Ni zadarsko područje ne odstupa od tog negativnog trenda. U posljednje četiri godine sve je manji i broj poroda u zadarskoj bolnici.

Samo prošle godine naša je zemlja ostala bez grada veličine Makarske. Umrle su 52 tisuće ljudi, a rodilo se tek 39 tisuća djece. Doda li se tome podatak o tisućama mladih koji u potrazi za poslom odlaze iz Hrvatske demografski gubitak je zastrašujući. No još su strašnije projekcije poznatog demografa prof. dr. Anđelka Akrapa - do 2050. godine Hrvatska će imati samo 3 i pol milijuna stanovnika - ukoliko se demografski potop ne zaustavi.

       Ali velike će biti promjene u dobnoj strukturi tako da će porasti za 80 posto broj starijeg stanovništva , ali će se za oko 36 posto smanjiti udio mladog stanovništva. To je uz pretpostavku da se nastave sadašnji demografski trendovi, trenutačni.

A što učiniti kako bi se takav negativan trend preokrenuo?

       Treba oblikovati odgovarajuću populacijsku politiku.

Naglasak je, nastavlja Anđelko Akrap, na dugoročnom programu kojim će se ovo stanje postupno preokretati:

       A da bi se nešto poduzelo trebaju biti svjesni toga svi političari, svi gospodarstvenici i sve nacionalne državne institucije, dakle oblikovati odgovarajuću populacijsku politiku. Hrvatska danas ne provodi populacijsku politiku, ona provodi obiteljsku politiku, to je socijalna politika. 

Često kažemo kako Hrvatska slijedi europske demografske trendove što nažalost, ističe naš sugovornik, nije istina:

       Veći dio Europe, razvijeni, ima puno bolje demografske trendove. Francuska je primjer kako se to rješava jednom dugoročnom sustavnom politikom. Francuska i bez useljenika ima dobre demografske trendove.

Dobar su primjer i skandinavske zemlje. Zašto jednostavno njihova pozitivna iskustva ne bismo prilagodili hrvatskim uvjetima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.