Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve o stipendijama i studijskim programima na jednom mjestu

16.05.2017.

12:38

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako i gdje se natjecati za stipendiju, kako studirati u inozemstvu te kako organizirati praksu za vrijeme studija- neka su od pitanja na koje odgovore daje 1. Sajam stipendija koji se do 17 sati održava u Arsenalu.

Nakon 13 godina održavanja u Zagrebu i Rijeci ovo je prvi ovakav skup u Zadru. Grad Zadar trenutačno stipendira 353-oje  učenika i studenata.   Oni uz ostalo mogu doznati kakva iskustva imaju stipendisti koji su studirali u inozemstvu. Romana Marković je jedan semestar studija politologije preko Erasmus + programa završila u Helsinkiju - kaže kako ju je to iskustvo neizmjerno obogatilo: 

             Nisam se mogla isfinancirati normalno, zbog socio-ekonomskog stanja, studirala sam novinarstvo, najprije sam dobia lokalnu stiupendiju od grada, zatim i na nacionalnoj razini i pred kraj studija odlučila sam studirati u inozemstvu. Preko Agencije za mobilnost i Erasmus plus programa dobila sam stipendiju i jedan semestar studirala u Helsinkiju, to je iskustvo koje te obogati na više područja - od kulture do obrazovanja. Formira te kao osobu i ti kad se vratiš u Hrvatsku osjećaš se sposobnijim za raditi veće stvari, imaš ideje za mijenjati društvo koje jesmo. Da nije bilo stipendija ja ne bi mogla ići vani. Samo se dobro informirajte - poručuje Romana. 

Među ostalim, posjetitelji Sajma isprobali su i simulator letenja avionom MIG, koji će predstaviti Ministarstvo obrane Republike Hrvatske,dugogodišnji izlagač stipendija na Sajmu. Riječ je o kompjuterskom simulatoru letenja avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja organiziraju Institut za razvoj obrazovanja i Grad Zadar . Sajam nudi i informacije o vezama s tržištem rada, tako predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca na sajmu promoviraju stranicu inicijativazamlade.hup.hr gdje studenti mogu dogovoriti praksu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.