Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve veće zanimanje američkih turista za Hrvatsku

12.03.2019.

13:12

Autor: Božidar Kolega

Sve veće zanimanje američkih turista za Hrvatsku

Sve veće zanimanje američkih turista za Hrvatsku

Foto: - / -

Predstavnici američkog veleposlanstva danas se sastali s predstavnicima zadarske turističke zajednice. Naime, zbog sve većeg zanimanja američkih turista za Hrvatsku, Veleposlanstvo SAD-a želi poboljšati suradnju s lokalnim vlastima kako bi svojim turistima olakšalo boravak u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prvih 11 mjeseci prošle godine Hrvatsku je posjetilo preko pola milijuna američkih gostiju koji su ostvarili preko milijun i pol noćenja. Kako je nedavno izjavio ministar turizma Gari Cappelli upravo na dalekim tržištima ove godine bilježi se iznimno zanimanje za Hrvatsku, među kojima je i SAD.

Ova daleka tržišta, SAD 20 posto više, Kina preko 40 posto više, dakle daleka tržišta su iskočila sigurno dobrim brojkama.

Zadar je prošle godine u prvih 11 mjeseci ostvario 38 tisuća noćenja američkih gostiju, što je 15 posto više nego 2017. godine. Zbog  sve većeg zanimanja američkih turista za Hrvatsku Veleposlanstvo SAD-a odlučilo je poboljšati suradnju s lokalnim vlastima, kaže  Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra:

Kako bi vidjeli odnosno radnje koje se trebaju obaviti prije nego američki gosti dolaze tu kod nas. Da im je pružena maksimalna sigurnost, da se osjećaju ugodno, lijepo itd. Koje su mogućnosti sa strane HTZ-a, tj. zadarske turističke zajednice. U principu oni najavljuju veliki dolazak Amerikanaca i oni su zadovoljni sa svime što su čuli od nas. Dakle mi smo rekli da im stojimo na dispoziciji, sve što mi možemo napraviti da se američki građani osjećaju tu kod nas jako lijepo odnosno da uživaju tokom sezone a i van sezone.

Raspitivali su se i za mogućnost direktnih letova za Zadar:

Na što sam ja upozorio da prije svega treba stvoriti preduvjete kao što je infrastruktura, odnosno pista, aerodrom, itd., ali pokazuju interes.

Predstavnik američkog veleposlanstva Darby Carter:

Kao što ste vjerojatno svjesni, Hrvatska je postala vrlo popularna američkim turistima, i ako možemo olakšati postupak ulaska Amerikanaca u Hrvatsku, ili specifično u Zadar u ovom slučaju, želimo učiniti sve što možemo kako bi pomogli u daljnjem razvoju odnosa između američkog i hrvatskog naroda.  – rekao je Darby Carter.

Ovom inicijativom, američko veleposlanstvo želi postići bolju suradnju ne samo u turizmu već i u gospodarstvu, obrazovanju te drugim sektorima.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.