Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve više pacijenata na bolničkom liječenju. Troje na respiratoru

16.07.2021.

09:54

Autor: HRT Radio Zadar

Sve više pacijenata na bolničkom liječenju. Troje na respiratoru

Sve više pacijenata na bolničkom liječenju. Troje na respiratoru

Foto: - / -

U Zadarskoj županiji 28 je novih slučajeva zaraze, pet više nego prošloga petka. Među novozaraženima je i turist iz Danske. Na bolničkom liječenju broj pacijenata se udvostručio i sad ih je 17, od kojih troje na respiratoru.

Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar (17) i Nin(1) te općina Bibinje(3), Kali(1), Pašman(1), Poličnik(2),  Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1). Jedna novooboljela osoba je  državljanin Kraljevine Danske koji izolaciju provodi na području Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 166 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 5624 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 17 osoba.

„U Općoj bolnici Zadar značajno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije  rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike. Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih dvadeset posto je mlađih od 50 godina,  najviše je bolesnika rođenih između 1950. I 1960. godine, a na respiratoru su bolesnici srednje životne dobi. Za sada je situacija još uvijek dobra, iako nam je u zadnjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na COVID odjelima i bolesnika na respiratoru. Simptomi hospitaliziranih su teški, a  odraz su upalnih procesa sa visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove . Kod pacijenata se javlja   gubitak apetita, opća slabost, suhi kašlj i na kraju  otežano disanje.“, rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.