Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečana akademija na Dračevcu: Rekonstrukcija bitke i zahvala braniteljima

06.10.2021.

14:52

Autor: Filip Matijević

Svečana akademija na Dračevcu: Rekonstrukcija bitke i zahvala braniteljima

Svečana akademija na Dračevcu: Rekonstrukcija bitke i zahvala braniteljima

Foto: - / -

Prvi dani listopada prije 30 godina bili su ključni za obranu Zadra u Domovinskom ratu. Na današnjoj svečanosti povodom Dana obrane grada Zadra središnji događaj bila je svečana akademija održana na Dračevcu.

Kao i u velikom dijelu Hrvatske, jesen 1991. godine bila je vrijeme teških stradanja i borbi u Domovinskom ratu. Prethodni dani prije tri desetljeća bili su oni tijekom kojih je obranjen Zadar, a time i spriječeno komadanje Hrvatske. U gradu više od 10 vojarni, a grad u okruženju. Jedan od zapovjednika obrane Zadra, Marko Čulina te Milan Perkovićiz 4. gardijske brigade: 

čulina

perković

 

Nasuprot tisuća neprijateljskih vojnika hrvatski branitelji – njih nekoliko stotina branilo je kilometre gradskih i prigradskih naselja. I uspjeli su. Današnje mjesto obilježavanja je na Dračevcu, mjestu na kojem i danas stoji agresorski tenk. Tu su ga hrabri malobrojni branitelji uništili. Sada je podsjetnik na hrabrost pobjedničke vojske i na slom neprijateljskih ambicija. Zadrani i branitelji se tih vremena i danas živo sjećaju: 

anketa

 

Na obilježavanju su bili brojni izaslanici državnog vrha, a mi slušamo ministra branitelja Tomu Medveda i zadarskog gradonačelnika Branka Dukića

medved

 

dukić

 

Na Svečanoj akademiji, osim ranije spomenutih, još su govorili: saborski zastupnik Rade Šimičević kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general pukovnik Mladen Fuzul kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnig zapovjednika Oružanih snaga, brigadni general u miru Ivan Beneta, general bojnik Slaven Zdilar.

Današnji, središnji dan obilježavanja obrane Zadra počeo je budnicom gradskim ulicama, na Gradskom groblju odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima, a potom su i položeni vijenci kod Spomenika imotskim vitezovima na Bulevaru. Prije svečane akademije na Dračevcu je odana počast na spomen-obilježjima na mjestima pogibije hrvatskih branitelja.

Služena je i sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, a u 18:30 sati Zadrane očekuje prelet Akro skupine Krila Oluje.

Detaljniji izvještaj sa Svečane akademije na Dračevcu poslušajte sutra u programu Radio Zadra u emisiji U objektivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.