Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečana dodjela počasnog doktorata prof. dr. sc. Nenadu Šestanu

22.03.2023.

09:10

Autor: Radio Zadar

Dr. Nenad  Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije

Dr. Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije

Foto: Dalibor Urukalovic / Pixsell

U okviru proslave Dana Sveučilišta u Zadru ,u 11 sati, u Svečanoj dvorani održat će se dodjela nagrada rektorice studentima i djelatnicima, a u 17 sati svečana dodjela počasnog doktorata prof. dr. Nenadu Šestanu.


Dr. Šestan profesor je neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na Sveučilištu Yale, nekadašnji učenik Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru i bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1995. godine. Kontinuirano publicira u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima, u kojima je citiran i do danas je citiran preko deset tisuća puta.

Najveću potvrdu vrijednosti njegovog rada dobio je kad mu je tadašnji američki predsjednik Barack Obama, u najjačoj konkurenciji, dodijelio 15 milijuna dolara za znanstvena istraživanja mozga na Yaleu. Kao vođa tima neuroznanstvenika razvio je BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti.

U 18 sati za širu javnost u Svečanoj dvorani priređuje se razgovor s počasnim doktorom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.