Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečana sjednica: Simboličan oproštaj Zrilića i Kalmete

20.04.2017.

14:44

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen je Dan Zadarske županije. Nakon odrađenih 25 radnih sjednica, bila je ovo posljednja prigoda za zajedničkim susretom županijske vlasti i vijećnika ovoga saziva.

Ovogodišnja svečana sjednica prošla je bez predsjednice i premijera, no zato su njihove poruke prenijeli izaslanici. Predsjedničin izaslanik akademik Željko Rainer istaknuo je kako županije kao nositeljice regionalnoga razvoja moraju imati više fiskalnih i drugih odgovornosti, ali i financijskih sredstava. Odgovorio je i kritičarima ovakvoga ustroja zemlja, istaknuvši da županije itekako imaju smisla. Ono što ima smisla je ojačati županije, dati im, zapravo, njihove prave ingerencije, koje one mogu i moraju preuzeti i onda ćemo imati onaj pravi smisao županija kako su one i zamišljene, istaknuo je Rainer.

A sve ono što je zamišljeno i realizirano je zahvaljujući kontinuitetu vlasti u Zadarskoj županiji, istaknuo je premijerov izaslanik Božidar Kalmeta. Dodao je kako naša županija ima punu potporu državne vlasti u svome razvoju i gopodarskom jačanju. Istaknuvši kako je u dvije stvari siguran, da on i župan Zrilić više neće biti na čelu Grada i Županije, Kalmeta je naglasio još nešto. A druga stvar u koju sam apsolutno siguran je da će se kontinuitet upravljanja ovom županijom i ovim gradom nastaviti. Svi ti projekti, realizirani u zadnjih petnaestak godina, da ih je staviti na nekakvu ledinu, niknula bi nova županija i novi grad, naglasio je Kalmeta. 

 Županu Stipi Zriliću svečana sjednica je bila i prigoda da podvuče crtu pod svoj zadnji mandat, ali i deset godina provedenih na čelu Zadarske županije. Iscrpno navodeći što je sve učinjeno u tom razdoblju, istaknuo je čime se rukovodio u svom radu. Kao nositelj izvršne funkcije, nastojao sam svoju ulogu ispuniti na najbolji mogući način, vodeći se općim interesima, poštujući moralna načela, koja su nužna za razvoj pravila koja nam daju osjećaj pravde i ne popuštajući onima, koji su vlastite interese stavljali ispred općih, zaključio je župan Zrilić.

Posljednji je put dijelio i županijske nagrade - humanitarcima Tanji i Igoru Blaslovu, Zračnoj luci Zadar, Udruzi tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca, Tomislavu Šariću i Ivanu Županu, jedriličarima ocu i sinu Fanteli i Mareniću, te Stipi Žuniću. Uime svih nagrađenih zahavalio se Tomislav Marijan Bilosnić, dobitnik nagrade za životno djelo. Ovogodišnja svečanost protekla je i u znaku nekoliko hrvatskih povijesnih postrojbi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.