Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečano obilježena 50. obljetnica Radio Zadra

24.10.2018.

07:10

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: zadarska-zupanija.hr

foto: zadarska-zupanija.hr

Foto: - / -

23. listopada 1968. u eteru se prvi put čulo "Ovdje Radio Zadar". 50.obljetnica djelovanja svečano je proslavljena u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u nazočnosti brojnih uzvanika iz društvenog i političkog života grada i županije, ali i umirovljenih djelatnika ove radio-postaje .

U našem je eteru ispisana povijest grada, i ona loša i ona dobra, kroz suše, poplave, požare, stradanja u Domovinskom ratu do dočeka svjetski priznatih sportaša i olimpijskih pobjednika. Zadarski gradonačelnik Branko Dukić Radio Zadar je, naveo je na svečanosti, počeo slušati uz svoju majku koja je pratila Pomorsku večer: Radio Zadar je institucija i živući spomenik. Ali pogledaj danas - nema onim magnetofonskih kutija i antena, studio izgleda kao NASA-baza, vijesti lete eterom. Ali ipak to je onaj isti Radio Zadar, vjerni i dosljedni kroničar svih zbivanja u našem Zadru.  

Danas je medijski prostor u županiji bogat, tu su novinske kuće, nekoliko radija, televizije, portali, ali temelj je uz Narodni list postavio Radio Zadar, kazao je na svečanosti zadarski župan Božidar Longin ističući najteže razdoblje koje je iza nas : Najgore im je bilo u Domovinskom ratu. Tada su svoj profesionalni odnos dokazali emitirajući 24 sata dnevno. I u najtežim uvjetima ostali su jedinim izvorom informacija i znakom da je Zadar i dalje slobodan i nepokoren.
Od izgradnje novih tvornica, preko škole demokracije i parlamentarizma, prošli smo i izazove modernih vremena jačajući naš program na više medijskih platforma. Glavna urednica Hrvatskoga radija Elijana Čandrlić Glibota je na svečanosti istaknula: Naravno da je nužno pomlađivanje i modernizacija, svi smo toga svjesni i Radio Zadar se s tim jako dobro nosi. Ono što je slušanost Radio Zadra koja je neupitna isto tako počinje biti i čitanost portala Radio Zadra koji je naš najboji portal što se tiče regionalnih radio postaja

V.D. urednika programa Radio Zadra Toni Pajkin na svečanosti se osvrnuo na burnu povijest radija spomenuvši mnoge djelatnike koji su veći dio ili čitavi radni vijek posvetili našoj radio postaji , a ravnatelj HRT centra Zadar Ante Kolanović naglasio je uz ostalo kako je u redakciji Radio Zadra svoje prve novinarske korake napravio veliki broj kolega koji su sada u drugim zadarskim i hrvatskim medijskim kućama.  

Poslušajte snimku svečanosti u Kneževoj palači koju su vodili kolege Vladimir Šetka i Suzana Dražić. U glazbenom dijelu je nastupio duo Mateja Miočić i Hrvoje Marcelić.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.