Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečanost Matice Zadrana u znaku ljubavi prema gradu, među nagrađenima i legendarni zadarski ugostitelj

15.12.2022.

11:22

Autor: Filip Buzov

Svečana akademija Matica Zadrana

Svečana akademija Matica Zadrana

Foto: fbuzov / /

Sinoć je u zgradi Kazališta lutaka održana svečana akademija Matice Zadrana na kojoj su dodijeljena priznanja i nagrade zaslužnim građanima. 

Nagradu Matice za životno djelo uz sveučilišnu profesoricu Ermu Ivoš Nikšić primio je tako legendarni zadarski ugostitelj 96 - godišnji Ljubo Bolanča poznat i kao strastveni navijač nogometnog kluba Zadar. On se u ime svih laureata - zahvalio na prepoznatom radu te je pozvao sve da čuvaju i vole svoj grad - Zadar.


Prošao sam cijeli svijet, gdje god sam došao, gdje god sam stigao ja sam govorio o Zadru, a rođen sam u Primoštenu, ali Zadar je moj grad , tu već živim sedamdeset godina, imao sam restoran koji sam volio....

Ljubo Bolanča

Nagradu za životno djelo primila je još sveučilišnu profesorica Erma Ivoš Nikšić, koja je jedno vrijeme bila i zadarska gradska vijećnica. Drago joj je kaže, jer je Zadru dala sve, a danas joj je najviše žao jer smatra kako Poluotok odumire. Nema više starih obrta, sve se pretvorilo u mjesta gdje se prodaju sladoledi i pizzete, trebamo više javnih rasprava - da mi Zadrani kažemo što želimo od svoga grada - kazala nam je u kratkom razgovoru nagrađena profesorica.


Izdvajamo i Roberta Zelića - portira na vratima zadarske Gradske uprave kojemu je uručena povelja - naj Zadranin zbog ljubaznosti i osmijeha s kojim dočekuje sve djelatnike i građane. 


Vjerojatno je netko prepoznao moj rad ili taj moj pristup radu, kažu da je s ljudima najteže radit, nekad i je, nekad stvarno i je hahaha, sutra se radi normalno, telefon zvoni , Dobar dan što ima, izvolite soba 12, soba 16..

Robert Zelić

A jedno od priznanja uručeno je mladom zadarskom umjetniku Mariju Javoranu čiji je crtež„Mediterraneo" proglašen najbolji na svijetu u konkurenciji pet tisuća radova. Ove godine tako je izlagao i u New Yorku i Barceloni.

Da povodom te nagrade izložba je bila i u New Yorku i Barceloni, nedavno i u Zadru u Gradskoj loži, pa lijepo je, uvijek je lijepo dobiti priznanje u svom gradu, inače ljudi vole reći svugdje te prepoznaju, ali ne u svom gradu, izgleda kako to ipak nije slučaj.

Mario Javoran

A predsjednik Matice Zadrana, Šenol Selimović zadovoljan je odrađenim poslom u ovoj godini. Pandemija je iza nas, organizirana su brojna događanja, a veliki su planovi za iduću godinu jer Matica Zadrana slavi 30 obljetnicu osnutka. 

Aktivirali smo se naveliko, pojačali smo nakladničku djelatnost, svoje građanske inicijative, vratili smo svoju redovnu "Čakulu" kao tribinu s kojom komuniciramo s građanima, tako da je Matica Zadrana stvarno bila jako prisutna u društvenom, kulturnom i javnom životu Zadra.

Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana

Na svečanoj akademiji dodijeljeno je desetak priznanja, nagrađeni su mladi sportaši, matematičari, ali i ustanove HNK Zadar i POU Dom na žalu iz Preka čija ravnateljica Marina Marcelić kratko rekla kako im je drago što su među nagrađenima. Uručena nam je zahvalnica, ovo ljeto imali smo suradnju na dva projekta s Maticom Zadrana, ovo je svakako poticaj i za nove projekte, širenje kruga prijatelja - kazala nam je Marina Marcelić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu.

Galerija
nagrađeni Robert Zelić, Foto: fb//
nagrađeni Mario Javoran, Foto: FB//

Tonske izjave - Š.Selimović, nagrađeni Ljubo Bolanča i R. Zelić

Sveučilišna profesorica Erma Ivoš Nikšić, umjetnik Mario Javoran

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.