Hrvatski radio

Radio Zadar

Svega četiri škole za strože odgojne mjere

05.02.2013.

15:55

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od sedam tisuća nastavnika iz Hrvatske potpisalo je peticiju Udruge "Nastavnici organizirano" kojom se od mjerodavnih traži uvođenje novih odgojnih mjera u škole kako bi se stalo na kraj agresivnim učenicima. Potpisnici peticije, koja još uvijek traje objavljeni su na Internet stranicama Udruge. Tako se može vidjeti kako je iz Zadarske županije peticiju podržalo svega četiri škole.

Sve veći broj zabilježenih slučajeva u kojima nekolicina učenika ometa redovan rad škole i nemogućnost nastavnika da na to reagiraju strožim odgojnim mjerama, razlozi su pokretanja peticije koja se odvija pod sloganom - "dajmo prava i dobrim učenicima, a ne samo izgrednicima" - navode u Udruzi "Nastavnici organizirano".

Evo kako odgojnu mjeru koju predlaže Udruga, da se nastavnicima omogući pravo udaljavanja učenika iz škole na nekoliko dana, komentira profesorica jedne zadarske srednje škole: "Možda bi se s tom mjerom postigao veći rezultat u osnovnim školama, iz razgovora s kolegama doznajem kako se takvi problemi pojavljuju više u tim školama, možda je to zbog toga jer se učenici tamo osjećaju više zaštićeni nego njihove kolege iz srednjih škola".

Napominjemo kako imena nastavnika koji su podržali peticiji nisu javno objavljena na ranije spomenutim internet stranicama Udruge već samo naziv škole u kojoj drže nastavu. U gradu Zadru peticiju su za sada jedini potpisali nastavnici iz Osnovne škole "Šimuna Kožičića Benje". Evo kako to komentira njihov ravnatelj Marko Marin:

"Ja sam ostao iznenađen tim potezom svojih kolega, to nije stav škole nego pojedinaca koji očito ne mogu uspostaviti autoritet u razredu."

Iz županije u odnosu na grad Zadar stiže malo veća potpora za ovu peticiju, tako su svoje potpise dali nastavnici škola iz Novalje, Obrovca i Paga. Ravnateljica paške srednje škole "Bartol Kašić" Milena Čemeljić razmišlja drugačije od svojih kolega: Praksa pokazuje da se postojeće odgojne mjere učinkovite.

Za kraj dodajmo kako je peticija u tijeku, te da iz Udruge "Nastavnici organizirano" unatoč tome što njihove zahtjeve ne prihvaćaju u Ministarstvu obrazovanja, najavljuju daljnju borbu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.