Hrvatski radio

Radio Zadar

18:10 / 15.12.2016.

Autor: Edi Škovrlj

Sveti Donat nagnuo se za 25 centimetara

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugrožen je simbol Zadra - crkva svetog Donata iz 9. stoljeća. Južni zid već se nagnuo za 25 centimetara, a alarm za uzbunu poslao je zadarski Arheološki muzej. Zbog daljnjeg oštećenja i mogućeg urušavanja Sveti Donat treba hitnu i temeljitu obnovu.

Nisu ga poljuljali ni stoljeća, ni ratovi ni potresi. No vlaga je ozbiljno zaprijetila.

Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar: Potrebna je hitna sanacija.

Nagrizeni su zidovi, krovište i pod. Ugrožena je statika crkve.

Jakov Vučić: Donat već duže vremena prokišnjava.

Zadarski simbol posljednji put je obnavljan ranih 70-tih, dakle prije gotovo 50 godina.

O crkvi već 136 godina brigu ili nebrigu vodi zadarski Arheološki muzej. Donat godišnje ima oko 80 tisuća posjetitelja, od ulaznica uprihodi se dosta novca.

Jakov Vučić: Između 500 tisuća i milijun kuna.

Nije teško izračunati da je Donat zaradio podosta novca od posljednje obnove. Iako od njega koristi imaju i Muzej i Grad, već je desetljećima zaboravljen.

Pavuša Vežić, profesor: U ovih 40-tak godina trebali su se priupitati treba li tom našem plemenitom starcu Donatu nešto vratiti, nitko se nije nikad pitao.

Kako je moguće da prokišnjava spomenik nulte kategorije za koji je tražena i UNESCO-ova zaštita, pitaju se i Zadrani, zatečeni šokantnom viješću.

Treba ga svakako obnovit to je ono po čemu smo poznati.

Ne daj, Bože, da se sruši, što bi mi slikari imali slikati u gradu.

Koliko će stajati obnova znat će se nakon izrade projektne dokumentacije. Prevelik je to zalogaj za Muzej, pa će se pomoć tražiti od Ministarstva kulture, Grada Zadra te europskih fondova. Južni zid već se nagnuo za 25 centimetara, a moguće urušavanje Donata može spriječiti jedino hitna sanacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.