Hrvatski radio

Radio Zadar

Sveti Donat treba hitnu sanaciju

01.12.2016.

13:02

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Crkva Svetog Donata, tisućljetni simbol Zadra, u jako je lošem stanju. Jednom od najvrijednijih predromaničkih spomenika ranog srednjeg vijeka potrebna je hitna sanacija. Osim krovišta, problem je vlaga u zidovima crkve.

 

Da je zadarski spomenik iz devetoga stoljeća u lošem stanju stručnjaci su doznali lani, prigodom snimanja crkve za izradu 3D modela kako bi se riješilo prokišnjavanje krovišta. No, nalaz je pokazao da je crkva u lošijem stanju nego što se mislilo. Donat se neće srušiti. Stanje nije alarmantno. Nije problem samo u krovištu, nego u vlazi koja izbija iz zidova i same konstrukcije, te nagriza armirano-betonsku konstrukciju, koja drži crkvu Sv. Donata. Stoga ćemo morati u dogledno vrijeme poduzeti neke radnje, što skorije, naravno, na sanaciji crkve i njezinoj zaštiti. Crkvu ne možemo čuvati u trenutku, kad se počne raspadati, nego moramo spriječiti raspadanje već sada, na vrijeme, upozorava ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zadru, dr. Jakov Vučić.

A sada je krajnje vrijeme. No, može li Muzej, koji zgradm upravlja zadnjih 136 godina to sam financirati. Ministarstvo kulture već je pomoglo, a mi očekujemo i dalje sudjelovanje ministarstva. A kada dođe do samoga finiša i kad bude trebalo više novca, očekujemo pomoć i od Grada i od Županije, jer Donat je i gradski i nacionalni spomenik. A nakon završetka projekta vidjeti, mogu li se povući neka sredstva i iz europskih fondova, navodi dalje Vučić.

Prije toga nužno je odraditi svu potrebnu dokumentaciju i projekte, te se prijaviti na natječaje Ministarstva kulture, ističe Miljenko Domijan, predsjednik vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture. Nema nikakvih razloga da Ministarstvo kulture ne bi na to reagiralo. Dapače, učinit ćemo sve da Sveti Donat bude dostojanstveno konsolidiran, sačuvan i prezentiran. Ne samo da će ministarstvo reagirati, nego ministarstvo mora i tjerati nekoga tko je za to odgovoran da se tako ponaša, ističe Domijan.

A kako će se ponašati u tom slučaju grad Zadar? Tisućljetni simbol grada Zadra, ako treba obnovu, Grad Zadar će sigurno sudjelovati u tomekaže zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić. Sanacija spomenika, koji je zadnji put obnavljan sredinom osamdesetih prošloga stoljeća, potrajat će godinama, kroz nekoliko faza, no važno je što prije početi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.