Hrvatski radio

Radio Zadar

Svetkovina je Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo

11.06.2020.

07:56

Autor: HRT Radio Zadar

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Na svetkovinu Tijelova misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise u katedrali će biti klanjanje pred Presvetim, a na kraju euharistijskog klanjanja nadbiskup Puljić će blagosloviti puk s Presvetim oltarskim sakramentom.

Tijelovo se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog Mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije.

Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.