Hrvatski radio

Radio Zadar

Sveto Brdo donosi 1400 radnih mjesta

11.09.2013.

11:10

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Utopija ili neka realna budućnost? Iz Zadarske i Ličko-senjske županije najavljuju:kada projekt Centra planinskog turizma Sveto Brdo u općini Lovinac zaživi,otvorit će 1400 radnih mjesta, a godišnje će ostvarivati prihod od 38 milijuna eura,

 

Polako, no uporno nastavlja se realizacija jednog od najznačajnijih turističkih projekata Ličko-senjske i Zadarske županije. Centar planinskog turizma Sveto Brdo jednom kad zaživi otvorit će 1400 radnih mjesta i godišnje ostvarivati 38 milijuna eura prihoda.

Idejni začetnik projekta bila je općina Lovinac, no od početka su se u njega uključili Ličko-senjska i Zadarska županija te općina Jasenice. Takva turistička atrakcija na ovom širem području ne postoji i tu je ključ isplativosti projekta smatra pročelnik za razvoj i europske procese Zadarske županije Davor Lonić.

       "Dinamika rada dalje na projektu je ta da bi se sredinom sljedeće godine raspisao međunarodni natječaj za arhitektonsko rješenje objekata na području Centra, i zatim bi se do kraja godine raspisao natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije"

Tu se naravno računa za jedno šire turističko tržište jer tom području Svetog Brda gravitira negdje oko 6 milijuna turista koji se tu nalaze na udaljenosti od 2 sata vožnje. Tu je oko 1,4 milijuna posjetitelja nacionalnih parkova koji su u neposrednoj blizini.
Korist od Centra imat će i svi ostali atraktivni prostori u blizini poput Nacionalnog parka Paklenice ili prostora Tulovih greda. Mamac za turiste bit će svakako 11 kilometara duga gondolska žičara koja će kretati sa zadarske strane, iz Rovanjske i posjetitelje prvo dovesti na Debelo brdo:

         To je negdje 850 metara nadmorske visine. Pogled je izuzetan, to je nešto nezaboravno. Tko to jedanput vidi sigurno se vraća natrag, i onda prelazi preko Dušica na ličku stranu Velebita i spušta se Sveti Rok,kaže Lonić.

   Ljubitelji skijanja na raspolaganju će imati 30 kilometara staza. Predviđeni su i drugi sadržaji poput adrenalinskog parka. 

U tijeku su razgovori sa državnim  Zavodom za zaštitu prirode radi određivanja kompenzacijskih mjera zbog utjecaja na prirodu koji će projekt imati, no taj utjecaj  kaže Lonić, neće biti značajan jer u Parku prirode Velebit gdje će biti smješten Centar, neće biti veće gradnje, nego će turistički objekti biti smješteni u podnožju Velebita, s ličke strane u planiranoj novoj turističkoj zoni kod Svetog Roka, a sa zadarske kod Posedarja. 

  Ulaganja su velika,ističe Davor Lonić:

       Sama javna turistička infrastruktura na projektu, dakle javna investicija, kreće se oko 100 milijuna eura. Tu je i 60 milijuna eura privatnih investicija koje bi trebale biti u turističke objekte. 

Novac za javni dio investicije planira se namaknuti iz europskih fondova.  Sredinom sljedeće godine raspisat će se međunarodni natječaj za arhitektonsko rješenje objekata na području Centra, a zatim i natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije.  Istodobno radi se i na razminiranju području. Naime, dio predviđenog prostora budućeg Centra zagađen je minama. Dosada je razminirana polovica, 2 i pol četvorna kilometra, i gdje je,  kažu u HCR-u, pronađena velika količina protupješadijskih mina. Novac za razminiranje preostalog dijela trebao bi se osigurati iz državnog proračuna, te bi razminiranje nadaju se u HCR-u, trebalo završiti u sljedeće dvije godine.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.