Hrvatski radio

Radio Zadar

Sveučilište dodijelilo certifikate za ekološku proizvodnju

19.07.2022.

10:50

Autor: Božidar Kolega

Take it slow

Take it slow

Foto: - / -

Sveučilište u Zadru lokalnim OPG-ovima dodijelilo certifikate u okviru projekta TAKE IT SLOW

Sveučilište u Zadru partner je na strateškom Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020. projektu TAKE IT SLOW, čiji je cilj strateško upravljanje i promocija Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije, i to kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu temeljenog na načelima pametne specijalizacije. U skladu s tim ciljem, projektom je predviđena edukacija o ekološkim certifikatima i oznakama za lokalne male i srednje poduzetnike u poljoprivredi i proizvodnji. U konačnici je, kao rezultat ovoga, barem jednome poduzetniku bilo potrebno osigurati stručnu pomoć i ostvarenje ekološkog certifikata ili oznake.

Sveučilište u Zadru je nakon uspješnog ciklusa provedenih edukacija, u suradnji s Anom Marušić, dipl. ing. iz Biotechnicon poduzetničkog centra d.o.o. pristupilo procesu ostvarenja europskog certifikata o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. ovlašteno je kontrolno tijelo za provođenje postupka stručne kontrole u ekološkoj proizvodnji prema rješenju o ovlašćivanju Ministarstva poljoprivrede. U tome su procesu naposljetku tri lokalna poljoprivrednika zadovoljila uvjete i ostvarila certifikat o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, i to: OPG Kuzman Juričić, OPG Ražnjević Matej i OPG Buona Acqua. Dana 6. srpnja 2022. godine Tomislav Klarin, doc. dr. sc. s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Ana Grzunov, mag. oec., savjetnica za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije te Ana Marušić, dipl. oec. iz Biotechnicon poduzetničkog centra posjetili su OPG-ove i službeno im uručili ostvarene certifikate.

OPG Kuzman Juričić nalazi se na području Jasenica, a svoju proizvodnju vrši na ukupno 8 parcela s nešto više od 100 stabala maslina sorti orkula, oblica i sitnica. Uz masline, ovaj OPG se s 10-ak stabala bavi uzgojem badema.

OPG Ražnjević Matej smješten je u Općini Polača, a primarna djelatnost OPG-a je proizvodnja svježeg voća smokve i badema, te na manjoj površini maslina i grožđa. Gospodarstvo godišnje proizvede oko 2.000 kg svježe smokve i oko 700 kg suhe smokve, zatim 1.000 kg badema u ljusci, te oko 800 kg maslina koje se prerađuju u ulje.

OPG Buona Acqua je registriran u Stankovcima, a raspolaže s ukupno 23 parcele na lokacijama Stankovci, Vukšić i Dobra voda. Pod ekološkom proizvodnjom u sustavu kontrole uneseni su maslinici na ukupno 7 parcela. Samo mladi nasad broji oko 700 stabala maslina.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.