Hrvatski radio

Radio Zadar

Sveučilište u Zadru postalo je pokretač razvoja zadarskog gospodarstva

20.03.2023.

13:23

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Susretom rektorice Dijane Vican te ministra Šime Erlića s gospodarstvenicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave započelo je svečano obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru. Sveučilište je najvažnija institucija Zadra i Zadarske županije te je kao takvo ključno i za razvoj ovdašnjeg gospodarstva, naglašeno je na susretu.

.

.

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Pokretač razvoja zadarske regije. To je jedna od uloga koju je Sveučilištu u Zadru namijenila rektorica Dijana Vican kada je došla na čelno mjesto te institucije. Na današnjem susretu s gospodarstvenicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave potvrdila je da se u tome uspjelo.

Vidimo se kao aktivni sudionik iznimno važnog procesa stvaranja snažnog, održivog i ekološki orijentiranog društva.

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Brojni gospodarstvenici koji su došli događanje potvrđuju uspješnu suradnju s krovnom obrazovnom institucijom. Štoviše, to im je donijelo napredak u poslovanju.  

Mi smo tvrtka u prehrambenoj industriji, u preradi ribe i prvi put smo napravili projekt sa Sveučilištem. Smrznuli smo jadransku kamenicu, a tehnologiju smo razvijali u suradnji sa Sveučilište u Zadru. Ovaj znanstveni pristup puno brže i kvalitetnije doprinosi finalnom proizvodu.

Ivan Dell´Orco, poduzetnik

Za ovakve i slične suradnje na projektima važan će biti i novac iz fondova Europske unije. U tom smislu nova financijska perspektiva s 25 milijardi eura nudi nebrojene mogućnosti. To je 150 % više novca negoli je Hrvatska imala u proteklom razdoblju, kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i dodao: 

Najveći dio sredstava će ići na zelene politike i na ulaganja u pametno, a to znači na otkrivanje kako znanost i istraživački projekti mogu biti stavljeni u funkciju razvoja gradova, općina, županija, u funkciju razvoja poduzetništva. To je ono na čemu moramo još više raditi i zato još jednom pohvale i čestitke Sveučilištu u Zadru, zato jer spaja.

Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Ovim susretom započelo je i svečano obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru. U nastavku donosimo ostatak programa:utorak, 21. ožujka 2023.


12:00 Svečana dvorana (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2) Okrugli stol Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju - aktualna promišljanja Srijeda, 22. ožujka 2023.


11:00 Svečana dvorana (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2) Dodjela nagrada rektorice Sveučilišta u Zadru studentima i djelatnicima


17:00 Dodjela počasnog doktorata prof. dr. sc. Nenadu Šestanu


18:00 Razgovor s počasnim doktorom prof. dr. sc. Nenadom ŠestanomPetak, 24. ožujka 2023.


9:00 Sveučilišna kapela svetog Dimitrija SVETA MISA (predvodi mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup)


11:00 Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2) SVEČANA SJEDNICASubota, 25. ožujka 2023.


11:00 Svečana dvorana (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2) Svečana promocija doktora znanosti i sveučilišnih specijalista Sveučilišta u Zadru


19:00 crkva sv. Mihovila (Mihovila Klaića 11) Koncert G. B. Pergolesi: Stabat Mater


Nela Šarić, sopran


Nera Gojanović, mezzosopran


Pavao Mašić, orgulje


Žan Morović, narator

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.