Hrvatski radio

Radio Zadar

15:47 / 17.09.2013.

Autor: Zrinka Grancarić

Svi zabrinuti zbog premještanja trajekata u Gaženicu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plan Lučke uprave Zadar da se trajektni promet iduće godine premjesti iz gradske luke u Gaženicu utemeljen je na čvrstoj odluci. Radovi bi počeli u proljeće 2014. tako da bi premještaj trajektnog prometa iz zadarske luke u novu luku Gaženice počeo početkom srpnja. No svi se boje kako bi to moglo izgledati.

Tvrtka Via faktum već radi na pripremi dokumentacije za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole za privremene objekte za potrebne službe, dok se ne izgradi zgrada terminala. Emil ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Radovi bi počeli u proljeće 2014. tako da bi premještaj trajektnog prometa iz zadarske luke u novu luku Gaženice počeo početkom srpnja.

S najavljenim datumom preseljenja nisu sretni ni u općini Preko ni u Agenciji za obalni linijski pomorski promet. Načelnik općine Ante Jerolimov i ravnatelj agencije Ivan Franičević.

Najgore da se to dogodi u nekom srcu turističke sezone, mora se dogoditi ili prije ili poslije turističke sezone,
Ne bi bilo dobro da se dogodi kroz sedmi i osmi mjesec jer bi to možda bilo problema u dolasku stranih turista.

Onog dana kad se trajektni promet preseli u Gaženicu početi će prometovati nova putnička linija Preko - Zadar, a natječajem će se tražiti da brod bude kapaciteta najmanje 250 putnika, najavio nam je Ivan Franičević.

Ja sam uvjeren da će se tu pojaviti brodari s brodom od 400 putnika i minimalnim brojem rotacija od deset putovanja dnevno. Zasad brojke govore da bi iz Gaženice trebalo smanjiti broj putovanja negdje za 20-30 %, međutim postavit će se ova nova linija s deset putovanja dnevno.

Natječaj za novu putničku brodsku liniju Zadar - Preko bit će jedan od prvih na koje će se moći javiti i brodari iz Europske unije. U agenciji za obalni linijski pomorski promet smatraju da straha za domaće brodare ne bi trebalo biti.

Mi smo pomorska zemlja, bavimo se linijskim prometom ne godinu - dvije- tri nego stotinama godina ovdje su brodovi plovili i zašto se plašiti konkurencije. Mi imamo sposobne pomorce i brodare koji će sigurno znati iskoristiti svoju priliku odnosno ostati na prostorima da održavaju linijski promet u vlastitoj zemlji.

Koliko će stajati izgradnja privremenih objekata u novoj luci zasad se još uvijek ne zna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.